KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN


Naučite sve o Proteinskim Suplementima i poreklu pomoću ovog detaljnog vodiča.

Svi znaju da je Proteinski Suplement jedan od najvažnijih dodataka ishrani koji može da koristi bilo kada. Ti sastojci su praktičan način povećanog unosa Proteina koji grade mišićnu masu. Uz toliki izbor,kako znati koji će doneti rezultate? 

Koje su prednosti pojedinačnih Proteina? Ako se naoružate ovim znanjem znaćete odgovor na najvažnije pitanje: Koji Proteinski sastojak treba da uzimaš? Vodič koji sledi daće ti brz pregled najvažnijih činjenica koje su ti potrebne kako bi izabrao najbolji način izgradnje mišićne mase,bržeg oporavka i prednosti pojedinih vrsta Proteina?

TRI MERILA KVALITETA PROTEINA
Koje činioce treba da uzmemo u obzir kada biramo Protein? Najvažnija je biološka vrednost Proteina. Biološka vrednost ti govori koliki procenat Proteina koje uneseš ostaje u tvom telu da gradi mišiće. Sledeća važna stvar koja određuje biološku vrednost je sastav Aminokiselina. Treći činilac je koliko brzo se Protein absorbuje. 

Ove tri stvari su osnovni način ocenjivanja Proteina,ali postoje još neki o kojima ćemo takođe pričati. Sada kada smo postavili osnovna pravila pogledaćemo od kojih Proteina najviše imaju koristi dizači tegova. Ovaj vodič podržava snažne posledice različitih Proteina za ljude koji žele postići najbolje rezultate za ono vreme koje provedu u teretani.

BILJNI PROTEINI

Sojin Protein: Kada govorimo o hrani iz Biljnih izvora,soja je svakako najbolji izvor Proteina. Većini Biljnih Proteina (Mahunarke i Pirinač) nedostaje jedna od ključnih Esencijalnih Aminokiselina (Aminokiseline koje morate da imate u ishrani ako želite da izgradite mišićnu masu). Ali to nije slučaj sa sojom. Ustvari,ako pogledamo merenja iz FDA - soja je jednako vredna kao i omiljeni izvor Proteina: Surutka i Jaja. 

Ako kao i većina Aminokiselina koristite proizvode kako bi povećali Azotni Oksid,obradovaće vas vest da je Soja bogata Argininom. Njena biološka vrednost je 74% viša nego u pšeničnom Proteinu. Međutim puna je spojeva Estrogena,što može da dovede do neželjenih propratnih pojava kod muških Bodybuilder-a i sportista.

Pšenični Protein: Izolovan je iz pšeničnog zrna i ima biološku vrednost 64. Mnogi ljudi nisu svesni da je pšenica najviši oblik Proteina koji koristimo u skrobu u ishrani. Takođe,pšenični Protein ima visok nivo Glutaminske Kiseline koja je predhodnik Glutamina. Dizači tegova su svesni da je Glutaminska Kiselina odgovorna za povećanje nivoa Horm. Rasta. 

Ovaj jedinstveni Protein takođe ima i mnogo više Arginina od surutke i kao što znamo Arginin povišuje nivo Azotnog - Oksida i neizbežan je za rast mišića. Kao dodatak kvalitetnoj proteinskoj mešavini ovaj Biljni Protein je rame uz rame Sojinom Proteinu jer podstiče koncentraciju ključnih Aminokiselina i doprinosi maksimalnim rezultatima.


PROTEINI ŽIVOTINJSKOG POREKLA

Jajčani Protein: Mnogi smatraju kako je ovo najbolji poznati izvor Proteina. Celo Jaje ima drugu po redu najveću biolosku vrednost (100) među testiranim izvorima Proteina. Međutim,mnogi Proteinski Suplementi se prave od belanaca koji ima manje Holesterola i Masti,ali i nižu biološku vrednost (88). Belance je lako svarljivo,ali se ipak zadržava duže u organizmu od brzo svarljivih Proteina (Surutka),onda i ako ne konzumirate Proteine koliko bi trebalo.

20% Aminokiselina u Belancetu su lančane Aminokiseline (BCAA). Ako tražite Protein koji će najbolje graditi vaše mišiće,brzo svarljiv je Kazein,a sporiji od Surutke,jaje je svakako vaš izbor. Ovo je bukvalno šta sadrži kutija - Protein iz mleka je koncentrovan i odvojen od Ugljenih Hidrata,Masti i ostalih neželjenih sastojaka.

Kravlje mleko ima biološku vrednost 90% i sastoji se od Kazeina 80%(Sporovarljivog) i 20% Surutke (Brzovarljive). To je srazmera koju nalazimo u koncentartu mlečnog Proteina. Kasnije ćemo se vratiti na prednost Surutke i Kazeina. Za sada ćemo obratiti pažnju koliko kombinacije Kazeina i Surutke sarađuju u borbi protiv Katabolizma. Dodatno,mlečni Protein sadrži Bioaktivne Spojeve,lančane Aminokiseline koje imaju posebnu ulog u organizmu. Primer,neki od ovih kombinacija podstiču Azotni - Oksid koji podstiče krvotok,a neki pojačavaju imunitet.                                            

Izolat Mlečnog Proteina: Poznat u industriji dodataka ishrani kao MPI. Izolat mlečnog Proteina je sličan Koncentratu,ali je postotak Proteina značajno isti. Termin "Izolat" ukazuje na to da je čistoća Proteina veća od 90%. Ima vrlo visoku koncentarciju Proteina,ali pruža  kombinacije Kazeina i Surutke sa još manje Laktoze i Masti nego u Koncentratu. 

Zbog takvog sastava u Izolatu nalazimo dva profila Aminokiselina i možemo da ga uzimamo i pre i posle treninga zahvaljujući spora o razgradivom Kazeinu i Brzoj Surutki. Svakako treba uzeti u obzir da je i majka Priroda izabrala mlečni Protein za brz razvoj novorođenčadi,a bebe stvarno rastu brzo.


Kolostrum:
  "Prvo mleko" koje sisavci proizvedu nekoliko dana nakon poroda. Stvoreno je kako bi bilo bogat izvor hranljivih materija nežnim novorođenim bebama i sadrži više Proteina i drugih važnih nutrijenata (Primer Laktoferin) od običnog mleka. Takođe sadrži i antitela i više Imuno - Proteina kako bi se sprečila infekcija. 

Ono što je važno za dizače tegova: Kolostrum sadrži nekoliko Anaboličkih sastojaka,najpoznatijih pod nazivom IGF-1. Takođe sadrži i IGF-II, faktor rasta vaskularnog endoterija. Istraživanja su dokazala korist Kolostruma. The International Journal of Sports Nutrition Exercise and Metabolism je objavio post o izdržljivosti u treningu osoba koje koriste Kolostrum. Istraživači su primetili veću izdržljivost i brži oporavak kod trkača koji koriste K olostrum. Kolostrum poboljšava vaše mogućnosti i u teretani i na terenu.

Kalcijum Kazeinat: Ovo je standardni oblik Kazeina (Biološka vrednost 77) koji nalazite u Proteinskim suplementima. Iako se Kazeinat razlikuje od Kazeina koji nalazimo u mleku jer se Kazeinat klasifikuje kao So kombinovana sa Natrijumom,Kalcijumom ili drugim Mineralima. Od dostupnih oblika,oblik sa Kalcijumom je najbolji za proteinske šejkove. Kremast je i sadrži visok procenat Kalcijuma za razliku od ostalih Kazeinata koji su zrnasti i imaju nepoželjne sastojke poput Natrijuma.

Naučnici preporučuju Kazeinat kao proizvod koji dizačima tegova omogućava pozitivan nivo Azota tokom noći (Više aAminokiselina odlazi u ćelije nego što izlazi),bolje nego bilo koji drugi suplement. Često ga ubacuju u kategoriju "Noćnog Proteina". Studije pokazuju da za subjekte koji duži period nisu uzimali hranu Kazeinat sprečava gubitak mišićne mase bolje nego bilo koji Protein Surutke.

Micelarni Kazein: Ddobija se iz Kappa Kazeina koji je "Nepromenjen". To znači da Micelarni Kazein zadržava svoju prirodnu strukturu iako je bio podvrgnut obradi,zato se dobro rastvara u tečnosti i zadržava prirodne bološke funkcije. 

Kada progutate ovaj sporo varljivi Protein on se smesti u kiseli deo želuca i pretvori se u masu sličnu jogurtu i polako rasprsi. Posledica toga je sporo i postepeno snabdevanje Aminokiselinama u krvotoku u trajanju od najmanje 7h. Kazein je u prednosti ispred Brzih Proteina (Primer Protein iz Surutke) jer sprečava prekid snabdevanja Proteinima u slučaju da je jedini izvor proteinima u periodu od 4-5h. 

Hidrolizirani Kazein: Delom je "Probavljeni" Kazein,jer pretvara spori Protein u brzi,udvostručuje nivo Ins. i dobar je i pre i nakon trninga. Jedinstvena formula Aminokiselia iz Kazeina sada brže dolazi do vaših mišića. Naučnici su otkrili da podiže nivo Aminokiselina poput Proteina surutke i dolazi do veće sinteze Proteina u mišićima nego kod običnog Kazeina. Udvostručuje nivo Ins. i dobar je i pre i nakon treninga. Hidroliziran Kazein je svakako potreban u ishrani.


Koncentrat Proteina Surutke: Protein znamo i pod nazivom WPC i sadrži 80% Proteina. WPC je najpopularniji Proteinski Suplement za Bodybuilder-e. Surutka je brz Protein i biološka vrednost joj je 104. Snabdeva mišiće Aminokiselinama od 3-5h. Brzo se absorbuje i odgovoran je za pokretanje izgradnje mišićne mase. Ova činjenica zajedno sa superiornim profilom Esencijalnih i Lančanih Aminokiselina daje Surutki najvišu biološku vrednost među Proteinima.

Važnost Leucina: Uz brzu absorpciju svaki Bodybuilder bi trebao da zna da je Surutka najbogatija Aminokiselinom Leucin. Ako uzmete 100gr Proteina Surutke dnevno,unosite i 10gr Leucina. Zašto je to važno? Ako ste čitali o Aminokiselinama u poslednje vreme znate da je Leucin verovatno najvažnija kiselina za podsticanje procesa izgradnje mišića kroz stimulaciju mTOR gena. Njega jednostavno morate da uzimate.


Izolat Proteina Surutke: Ovaj Protein je u industriji poznat kao WPI. Reč "Izolat" nam govori da je prisutno 90% Proteina. WPI je jedan od najkvalitetnijih,najčistijih oblika Proteina na tržištu i najčešće se proizvodi koristeći vrlo nežnu proizvodnju,niske temperature i niske kiselosti ili se sprovodi hladna filtracija kako bi proteinski spojevi ostali netaknuti. To je važno jer istraživanja govore da je upravo obrada proizvoda odgovorna za kvalitet proteinske surutke.

Hidrolizat Proteina Surutke: Znamo ga i kao WPH,ovo je vrhunski Protein. Idealno ga je konzumirati nakon treninga,a evo i zašto. Čuli ste za spore i brze Proteine. Iznad u Textu smo videli da je Surutka najbrže svarljiv Protein,ali WHP je brži. Za one ljude koji imaju posebne potrebe za hranljivim sastojcima naučnici su stvorili probavne enzime da rastvore ili "Predsvare" Proteine.Ovom metodom se kida proteinski lanac,primer Laktoferin,u manje lance ili peptide.

Peptidi pokreću Aminokiseline brže nego išta drugo,ali ujedno i gubite ono što proteinske frakcije imaju za ponuditi. Dodatno WPH podstiče Ins. da pokrene Aminokiseline,Ugljene hidrate i Kreatin u mišićne ćelije. Konačno,WPH je superiorniji i od normalnog Proteina surutke i slobodnih Aminokiselina jer povećava sintezu Proteina,zadržavanje Aminokiselina u mišićima i rast. Za maksimalan oporavak i rast tu je WPH.                


Peptidi Surutke: 
Peptidi su lanci Aminokiselina kraći od drugih koje nalazimo u proteinskim suplementima. Oni su deo WPH-a ,ali kad govorimo o Peptidima mislimo na kratke lance Aminokiselina. Istraživanja pokazuju da se lanci sačinjeni od dve ili tri Aminokiseline najbrže absorbuju. To je tako čak i ako pogledamo slobodne Aminokiseline,jer ih telo absorbuje na određen način. Bodybulideri koji insistiraju na najdelotvornijem proteinskom proizvodu nakon treninga moraju da uzimaju Peptide.

Savršen Protein: Verovatno ste zaključili da je najbolje kombinovati niz bržih i sporih Proteina. Ne zaboravimo da su Sojin i Pšenični Protein krcati Aminokiselinama koje su potrebne mišićima. Laktoferin i Kolostrum su tu za ubrzano delovanje,a Jajčani Protein se absorbuje nekom srednjom brzinom i krcat je sa BCAA. Sledeći put kad krenete da kupujete Protein morate da imate na umu da svaka vrsta Proteina ima svoje prednosti i nedostatke i da trebate da napravite kombinaciju koja će najboje da odgovara vašim potrebama.

Profil Aminokiselina: Svi Proteini su sačinjeni od Aminokiselina. Pošto vaše telo ne može da svari Proteine direktno iz ishrane,mora da rastavi Proteine na slobodne Aminokiseline i Peptide. Vaše telo zatim iskombinuje ove Aminokiseline i Peptide kako bi se pokrenule metaboličke funkcije u telu kao što je obnavljanje oštećenog tkiva i proizvodnju Horm. 

Važno je zapamtiti da svaka Aminokiselina ima svoju ulogu u organizmu i da je svaki pojedini Protein sastavljen od drugačije količine Aminokiselina. Primer,Protein Surutke sadrži više Leucina od Sojinog Proteina. Sa druge strane Sojin Protein sadrži više Arginina od Proteina Surutke.

Laktoferin: Aktoferin je bioaktivna frakcija Proteina koja sadrži oko 700 Aminokiselina. Nalazimo ga u mnogim organizmima pogotovo u telesnim tečnostima. Njegova uloga je da nas čuva od neželjenih efekata kojima smo izloženi svaki dan. Zaslužan je za uništavanje virusa i bakterija koji nam napadaju organizam.

Isto tako,vezuje za sebe gvožđe koje je preko potrebno bakterijama za rast i na taj način ih uništava. Takođe sadrži i faktore rasta koji stimulišu i rast ćelija. Laktoferin ima visoku koncentraciju Kristalina,prirodnog Dipeptida sadržanog u Proteinu surutke,koji potpomaže izdržljivost.


Comments

Popular posts from this blog

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA