OSAM NAJVEĆIH LAŽNIH PRETPOSTAVKI O MASTIMA

Iznenađujuća istina o mastima,nutrjentu koji vam je preko potreban za mišićni rast.

Najnovija poruka je da su masti zapravo dobre za vas. Nakon 20 godina totalnog "Pljuvanja" po mastima,naučinici sada znaju da je ishrana sa malo zdravih masti najčešće bogata Ugljenim Hidratama,može povisiti nivoe masnih naslaga i povećati rizik od bolesti. Ali dok masti čuvaju zdravlje i omogućvaju vitkost,teško je poverovati da taj makronutrijent pomaže u izgradnji tvrdog abdomena. Tako se odnos pun ljubav i mržnje nastavlja. Sledi osam najvećih lažnih pretpostavki u vezi masti.

1. LAŽ: Sve su masti iste - ISTINA: Neke su masti dobre a neke loše
Jednostruko i višestruko nezasićene masti mogu vam pomoći da se zaštitite od bolesti i poboljšate vaše sportske performanse. Zasićene masti i trans masne kiseline ( Trans masti ) gomilaju salo na vaš abdomen. Kad zasićene ili trans masti zamenite jednostruko i višestruko nezasićenim mastima,snižava se nivo Holesterola i Triglicerida i smanjuje se rizik od Kardiovaskularne bolesti.

One takođe poboljšavaju osetljivost Insu. i krvni pritisak i time smanjuju rizik od Dijabetesa i Hipertenzije. Višak zasićenih ili trans masti u ishrani potiče srčane bolesti,dijabetes,određene vrste karcinoma i gojaznost. One takođe povećavaju loš nivo LDL Holesterola,C - Reaktivnih Proteina i Trigliceride. Osim toga,trans masti snižavaju nivoe HDL Holesterola i tako povećavaju rizik od srčane bolesti,a mogu prouzročiti i razgradnju mišića.

2. LAŽ: Mast nije ništa više od kalorije - ISTINA: Baš kao Ugljeni Hidrati i Proteini
Mast je Esencijalni Makronutrijent što znači da vam trebaju veće količine od Mikronutrijenata kao što su Vitamin C i E i Železo. Mast u ishrani je jedini način da telo dobije Esencijalne Masne Kiseline - Linoleinsku Kiselinu i Alfa - Linoleinsku Kiselinu - koje zajedno pomažu u funkciji imunog sistema i Horm. proizvodnji. Esencijalne Masti takođe pomažu kod povećanja mišićne mase i smanjivanja telesnih masti.

Drugim rečima,jedete li prave vrste masti,podstičete veću proizvodnju Horm. za izgradnju mišića -  Muški primarni Horm. (T). Osim toga,masti pomažu kod probave i apsorpcije nutrienata topivih u masti kao što su Vitamin A,D,E i K i stotine korisnih Karotenoida,kao što su Likopen,Lutein i Zeaksantin koje nalazimo u povrću i voću. Zapravo,novija istraživanja pokazuju da salate sa nemasnim Dressingom mogu sprečiti telesnu apsorpciju korisnih Fitonutrijenata.


3.LAŽ: Od masti se deblja - ISTINA: Unos prevelikog broja kalorija deblja
Budući da Masti sadrže dva puta više kalorija po 1gr od Proteina i Ugljenih Hidrata,lakše je putem masti uneti više kalorija,nego putem drugih nutrijenata. Istraživanje američkog centra za kontrolu bolesti i prevenciju u vezi prehrambenih trendova u SAD-u kaže da dok broj kalorija koje Amerikanci unose putem masti se smanjio sa 37% 1960. godine na 33% 1984. godine,gojaznost je skočila munjevito sa 14,5% na 31% stanovništva.

Neka istraživanja pokazuju da dodavanjem određenih jednostruko i višestruko nezasićenih masti u ishranu,mršavljenje se ubrzava. Unos većih količina Proteina i Masti pomaže kod ubrzanja  metabolizma,a Omega 3 Masne Kiseline mogu pomoći telu da ubrzano troši masti na području abdomena.

4.LAŽ: Preporučuje se dijeta sa malo masti - ISTINA: Masti su se označavale kao neprijatelj Br.1
Zašto? Istraživanja govore da su vrste ishrane sa više masti,slične tradicionalnoj mediteranskoj ishrani,zdravije od onih bez masti. Kao rezultat toga,preporuke za ishranu preporučuju između 20% i 35% ukupnih kalorija iz masti. Naravno,naglasak je na konzumaciji pravih masti,kao što su jednostruko i višestruko nezasićene.

5.LAŽ: Mast nije važna za izgradnju mišića - ISTINA: Masti se brže se troše
Istraživanja govore da se jednostruke i višestruke nezasićene masti brže troše. Kao izvor mišićne energije od trans i zasićenih masti. Istraživanje kaže da ishrana koja sadrži zdrave masti čuva mišićne zalihe glikogena i potencijalno povećava vreme koliko je mišiću potrebno da se premori. 

Jednostruko i višestruko nezasićene masti takođe ublažavaju upalu mišića što može ubrzati oporavak nakon treninga. Omega 3 Masne Kiseline,primarne masti koje grade vaš mozak i nervni sistem,odgovorne su za transmisiju nervnih signala te za komunikaciju između moždanih stanica. Bez njih možda nećete osećati mentalnu usredotočenost i koncentraciju ili nećete biti raspoloženi za rad.

6.LAŽ: Ne znam koliko se nalazi Trans masti u hrani - ISTINA: 80% Trans masti dolazi iz hrane
Primarno iz Grickalica i Deserta. Zbog pritiska i potrošačkih i zdravstvenih organizacija,mnoge prehrambene industrije su preformulisale svoje proizvode kako bi izuzeli Trans masti iz njih i mnoge navode količine Trans masti u njima. Kako bi sami otkrili sadrži li neka namirnica Trans masti,sami računajte. Zbrojite broj grama jednostrukih i višestrukih nezasićenih i zasićenih masti navedeno na etiketi. Ako je taj broj manji od ukupnog broja grama masti,preostala razlika pripada trans mastima.

7. LAŽ: Masti i Ulja su glavni izvor masti u ishrani - ISTINA: Neke Masti nisu glavni izvori u ishrani
U proseku u 75% grama masti koje svakodnevno jedemo,30% dolazi iz mesa,ribe i peradi,28% iz žitarica i žitnih namirnica,13% iz mlečnih proizvoda. Iznenađujuće je da samo 10% ukupnog unosa masti dolazi iz masti i ulja.


8. LAŽ: Sve zasićene masti su loše - ISTINA: Svima su nam potrebne zasićene masti
Istraživanja pokazuju da osobe koje unose veće količine zasićenih masti (Do određene mere) imaju više nivoe Muškog primarnog Horm. (T). Jedna vrsta zasićenih masti - Trigliceridi Srednjeg Lanca (Medium Chain Triglicerides = MCT) posebno je dobra za vas. Nalazimo je u kokosovom ulju,ulju iz jezgra koštica palme. Neki proizvođači u ponudi imaju i MCT proizvode.

MCT - Zasićeni Trigliceridi koji imaju kraće lance masnih kiselina od Triglicerida dugačkih lanaca koje obično nalazimo u ishrani. Na primer,MCT sadrže samo 8 kalorija po 1 gramu,za razliku od drugih masti koje sadrže oko 9 kalorija po gramu. Glavna korist MCT je način na koji se metabolišu. Za razliku od tipičnih masti,MCT se koriste kao izvor energije. Kad se razgrađuju u energiju,nastaju supstance koje se nazivaju Ketonima,koji spriječavaju razgradnju mišića i zapravo mogu izazvati veći mišićni rast.

MCT takođe dokazano ubrzavaju metabolizam i potiču korištenje telesnih masti kao izvor energije. Neka istraživanja čak govore da suplementi MCT-a povećavaju iskorištavanje Proteina u telu,što može izazvati veći mišićni rast. A ako to nije dovoljno, novije je istraživanje Proteina u telu što može izazvati veći mišićni rast. A ako to nije dovoljno,novije je istraživanje pokazalo da MCT jača imuni sistem.

Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA