DA LI TREBA UNOSITI PROTEIN PRED TRENING



Evo jedan deo sa foruma gde je pokrenuta priča o tome dali treba piti Whey Protein ili ne i ako DA zašto i koji i ako ne zašto NE. 
Ovo je moje malo obrazloženje ili bar pokušaj da se na "Našem" prostom jeziku u stvari kaže zašto NE i ako DA onda koji,pa da se svako nađe u prilici da sam oceni šta mu je činiti da financijski može to da poštuje,odnosno da "Ne baca pare" na stvari koje misli da su dobre.

REDOM
Lično mislim da nije bitno i ovde ne pričam koji brend,već šta se nalazi unutar samog proizvoda,što ljudi na žalost ne čitaju. Meni kao nekome ko se bavi sa prodajom suplementacije,ovo sto pišem svakako i ne ide u prilog,ali svako ko me poznaje zna da kažem onako kako jeste.

Izolat ili koncentrat ili obrnuto sigurno nisu dobra opcija. Ukoluko vec hoćete da popijete hidrolizat 1h ili 30min pred trening iz kog razloga onda ne bi ta varijabla važila za tajming zvani OBROK? Zašto bi se neko mučio sa 400-500gr mesa kada je moguće da se popije Protein i ceo postotak istog će metabolički biti prerađen do najmanje mere,odnosno sa unesenih 40gr praška ti si zadovoljio sve svoje potrebe?

Malo da pokušam da objasnim sa stručnog stanovišta i nadam se da ću uspeti što "Prostijim jezikom" to da napišem. Proteini su po sastavu Belančevine,organski spojevi građeni od Aminokiselina (AK). Aminokiseline delimo u dve grupe: Esencijalne i Neesencijalne.

Protein se dalje deli na Jednostavne (Koji su građeni samo od AK),ali tih jednostavnih imamo dve vrste,odnosno Fibrilarni i Glubularni. Imamo drugu vrstu,a to su Složeni (Građeni od ostatka Proteinskog dela i prostatske grupe koja nije Protein). Nadalja ili veća podela svakako bi sve bezpotrebno opteretila.


Treba da kažem da Protein ima 4 strukturna nivoa koji u stvari određuju izgled i kvalitet Proteina,onda se to deli na:

→  PRIMARNU STRUKTURU
→  SEKUDNARNU STRUKUTRU
→  TERCIJARNU STRUKUTRU
→  KVARTARNU STRUKTURU 

Mislim da nema smisla da objašnjavam uloge svake srukture,jer to i nije toliko bitno koliko je bitno da se zna koliko nivoa Proteina ima zarad daljnje priče. Pričati o tome koja je uloga Proteina je besmisleno jer to i vrapci znaju,ali bih se osvrnuo na ono što je poenta mog pisanja,a to je da pokušam približiti celu priču oko Unosa i Probave Proteina.

Probava se odvija kako bi materije iz hrane mogle dospeti u krvotok.
Proteine u organizam unosimo hranom biljnog ili životinjskog porekla.
Depoi Proteina ne postoje,kao što postoje na primer Glikogenski depoi.


ZAKLJUČAK - Uneseni Protein se pretvara u AK,samo one mogu putem creva dospeti u krvnu plazmu
RASPLET - Proteini se izlučuju / Fecesom,Znojenjem,Rezanjem kose i noktiju.

HCL uzrokuje Denaturaciju Proteina,zatim u želucu Pepsin deluje na Denaturirane Proteine i razgrađuje ih do Polipeptida (Pocepanih Proteina). Pepsin cepa Peptidnu vezu tamo gde se u AK nalazi aromatski prsten (Tako nastaju Polipeptidi),a zatim Tripsin i Kimotripsin dalje cepaju Peptidnu vezu dok ne nastane Dipeptid. Zatim se nastavlja: DIPEPTID = SPEC.PROTEAZE  = AK = KRVNA PLAZMA. Onda dolazi do situacije gde se sinteza Proteina odvija u tri faze:

1. Inicijacija
2. Elongacija 
3. Terminacija

Nadam se da ovde nećete odustati od čitanja. Malo je nezgodno uprostiti stvari oko same sinteze,odnosno inicijacije,elongacije i terminacije,ali ono što je bitno je proces Br.2,odnosno Elongacije. To je produbljivanje Proteinskog lanca koji ima 3 koraka!

Neću da pričam o tome koji su to koraci jer nema smisla,ali sam samo hteo da se osvrnem na celu priču u globalu da se stvori slika u glavi,koliko jedan mali deo molekula,odnosno kroz koliko faza prolazi i šta se sve ne deava sa njim sve do faze Terminacije. Sve u svemu,nadam se da sam bar malo približio celu priču oko toga,na kraju samo sam hteo da kažem da je ovo sve priča o jednom malom organskom spoju koji prolazi kroz Trilion faza da bi došao tamo gde treba da dođe.

Izolati,Koncentrati su još uvek potpuni Proteini sa jakim vezama koje je potrebno svariti. Aminokiseline bukvalno preskaču taj korak i idu direktno u creva pa u jetra i na kraju u mišiće. Ono što je loše,jeste to što ćeš ti tokom treninga variti taj Izolat ili Koncentrat i pored toga što te AK neće biti dostupne tokom treninga (Osim ako ti trening traje 4h),a što je najgore,potreban je ekstra dodatak krvi u želudac da se vari,a krv je potrebnija da bude na drugom mestu u toku treninga.

Apsolutno nema smisla koristiti Koncetrat ili Izolat Protein pred trening - zna se tajming kada se korisiti i sa čim. Sve ovo naravno ne važi na već "Razbijene" stvari kao što su na primer EAK i BCAA. Da bi priča bila kompletna,opcija pred trening može biti Hidrolizat - Razbijen na DI i TRI - Peptide i najbliže je što se može doći do slobodnih Aminokiselina,a da nisu Aminokiseline. Ovo je iz razloga gore koji sam pokušao da objasnim i siguran sam 90% da stvar mora da radi. Govorim naravno iz empirije,pošto sam ja poznat po eksperimentima nad samim sobom.


Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA