ŠTA SU NO - REAKTORI I ČEMU SLUŽE


Najnovije otkriće među Bodybuilder-ima bez ikakvog dvoumljenja su nutrijenti koji povećavaju nivo Azotnog - Monoksida i sadrže Aminokiselinu L- Arginin. Organizam od te Aminokiseline proizvodi Azot - Monoksid,koji deluje na proširenje vena i time podstiče prokrvljenost mišića.

Kao rezultat toga povećava se radna sposobnost (Delotvornost) mišića. Stimulisani krvotok transportuje puno više kiseonika i hranljive materije u mišiće,što znatno podpomaže Anaboličko delovanje,odnosno razvoj mišića.

Tek nedavno se otkrilo da Azot - Monoksid nastaje u našem organizmu i igra važnu ulogu u regulisanju nekih značajnih fizioloških procesa,između ostalog u komunikaciji sa nervnim ćelijama u procesima odbrane imunog sistema u proširenju vena,a samim time u smanjenju krvnog pritiska. 

U mnogim reklamama uopšte nije detaljizovano mnoštvo pozitivnog delovanja koje NO pruža "Fanaticima" zdravlja i Fitnessa. Mada NO - Reaktori nesporno imaju vrlo značajnu ulogu u jačanju krvotoka,jer proširuje vene,to je samo jedan deo njegove uloge u ljudskom organizmu.

Oni koji sada prvi put čuju za NO ne poznaju ni V...u,koja se preporučuje za lečenje problema sa potencijom. Delovanje V....e kao stimulansa takođe ima veze sa Azot - Monoksidom. Delotvorna materija pojača delotvornost Azot - Monoksida u vidu relaksacije glatkih mišića u nastavcima krvnih sudova,šire krvne sudove pe..sa,čime jača snabdevanje krvlju i dolazi do er...je.


POJAVA NO - REAKTORA
Pre 30 godina NO je bio poznat kao štetan nusproizvod,jer o njemu nisu bile evidentirane pozitivne osobine. Kako je onda NO koji je prisutan u smogu i kiselim kišama,na kraju postao jedan od "Izvora" zdravlja? Uopšteno,kako može da ima bilo kakvu ulogu u nekom važnom procesu gas koji se razgradi za 10 sekundi?

NO- Reaktor tako reći (Naravno ne u pravom smislu reči) je prvi put uspeo da dokaže Joseph Priestley 1772. Otkrio je i kiseonik pa ga smatraju "Hemijskim ocem" kiseonika. Kao što smo već pomenuli Azot - Monoksidu nisu pridavali posebno značenje sve do 1987.godine. Tada su naučnici otkrili značajan agens koji proširuje krvne sudove u organizmu.

U početku su tu materiju nazivali faktorom endotelnog otpuštanja. Endotel je površinski sloj unutrašnjih završetaka krvnih sudova,sastoji se od glatkog mišićnog tkiva. U početku je taj hemijski spoj nepoznatog sastava opuštao glatke mišiće čim bi došao sa njima u kontakt,zato su se krvni sudovi raširili.

NO - REAKTOR podstiče snabdevanje mišića hranljivim materijama tokom vežbanja. NO podstiče dotok Glukoze u mišiće,kao relevantnog faktora mišićne pumpe putem Loadinga Glikogena. Nakon toga u brojnim istraživanjima istraživali su ulogu NO - Reaktor-a u organizmu i njegovo delovanje na razne životne procese. Zahvaljujući tom istraživačkom radu danas već znamo da NO - Reaktor ima i povoljne osobine.


Organizam proizvodi NO od Aminokiseline L - Arginina uz pomoć sinteze Azot - Monoksida (NOS). Enzim koji proizvodi NO u daljem Textu ćemo označavati kao NOS. Može da ima 3 oblika: Nervni (NOS1), Inducirani (NOS2), Endotelni NOS (NOS3). Zavisi od toga gde se odigrava proces nastanka NO-a,delovanje je različito. 

Na primer: NOS1 ima ulogu u prenosu informacija između nervnog sistema i crevnog trakta,odnosno temeljem eksperimenata na životinjama otkriveno je da ima ulogu i pri regulisanju apetita. Učestvuje i pri regulisanju er...ije. NOS2 je najvažniji pri zaštiti imunog sistema od infekcija. Taj enzim je "Crna ovca" od sva tri enzima jer njegov prekomerni rad izaziva zdravstvene probleme.

Azot - Monoksid proizveden od NOS3 proširuje krvne sudove i tako snižava krvni pritisak. Jedno od najpoznatijih delovanja može da se poveže sa delovanjem nitroglicerina koji se koristi kao lek za proširenje krvnih sudova kod bolesnika koji pate od začepljnja koronarne arterije,odnosno od sužavanja vene koja hrani srčani mišić.

Kada srčani mišić nema dovoljno kiseonika,zbog uticaja Nitroglicerina brzo se smanjuje bol,jer se iz Nitroglicerina oslobađa Azot - Monoksid koji opusti glatke mišiće u završecima arterije,one se šire,normalizuje se dotok krvi i prestaje bol u grudima.
 
Azot - Monoksid pomaže u lečenju i prevenciji bolesti srca i krvnoh sudova. Temeljem njegovog delovanja na širenje vena smanjuje se verovatnoća od začepljenja krvnih sudova odnosno od srčanog infarkta ili moždanog udara,a snižava se i krvni pritisak. I mozgu je potreban NO u "Dijalogu" među nervnim ćelijama,ali u patološkim okolnostima,kada nastaje u velikim količinama,NO može da izazove oštećenje na mozgu.
 
Jedan primer kako to može da se desi: Prilikom moždanog udara nastaje prilično velika količina Glutamata,stimulacione Aminokiseline koja jača aktivnost nervnih ćelija. Kao rezultat prevelike količine Glutamata,u nervne ćelije dospeva prevelika količina Kalcijuma,koji pak aktivira nervni NOS,a ovaj zbog pojačanog nadražaja počinje da proizvodi prevelike količine Azot - Monoksida.

Tako NO nastaje " U pogrešno vreme na pogrešnom mestu" u velikim količinama. Zbog takvih okolnosti NO se ponaša kao tipičan slobodni radikal i uništava moždane ćelije.


NO - REAKTORI I VEŽBANJE 
Najvažniji je NOS1. NO ne podstiče samo cirkulaciju krvi u mišićima,nego ima i aktivnu ulogu pri zatezanju mišića i u povećanju mišićne snage. Dakle,nedostatak NO može da dovede do slabosti mišića. Samo za sebe zatezanje mišića takođe povećava nivo NO-a,jer se tokom zatezanja poveća količina kalcijuma unutar ćelija,što aktivira NOS.

Studije su pokazale povezanost između fizičke aktivnosti i stvaranja NO-a. Kod aerobnih vežbi tokom ubrzane cirkulacije pritisak se smanjuje što se može objasniti pojačanim oslobađanjem NO-a. Kod pojedinih mišićnih grupa npr. kod mišića podlaktice,poveća se stvaranje NO-a,ali ne nastaju promene na ostalim delovima tela. Ali ako vežbamo veće mišićne grupe,kao što su noge,tada pojačano stvaranje NO-a nije karakteristično samo za tu datu mišićnu grupu,nego i uopšteno za celo telo.

U studijama je pokazano da osobe koje redovno vežbaju imaju imaju veće proizvodne aktivnosti NO-a,zbog čega su i njihov krvni pritisak i puls niži. Mnogobrojni činioci utiču na to u kojoj će se količini stvoriti NO u našem organizmu tokom treninga.

Tokom vežbanja manjih mišićnih grupa,kao što su na primer podlaktice,poveća se stvaranje NO-a,ali kod ostalih delova tela nema promena. Ako vežbamo veće mišićne grupe,kao što su na primer noge,tada se stvaranje NO-a ne povećava samo u toj mišicnoj grupi,nego i uopšte u celom telu.

U mozgu Azot  -Monoksid ima ulogu u komunikaciji između nervnih ćelija. Drugi faktori su intenzitet treninga i njegova količina. Što duže i jače neko trenira toliko njegov organizam proizvodi NO-a. Tokom ogleda na životinjama ustanovljeno je da 45min intenzivne angažovanosti poveća endotelne i nervne aktivnosti NOSA.

Mnogi naučnici su došli do zaključka da su korisna delovanja NO-a u velikoj meri povezana sa treninzima. Sve faktore rizika kao što su npr. nivo Holesterola i Insu. i visok pritisak,a koji mogu da prouzrokuju bolesti srca i krvotoka u velikoj meri se može smatrati telesnim aktivnostima. Pozitivna delovanja su povezana sa povećanim stvaranjem NO-a tokom treninga. To sve reguliše NO koji je nastao tokom vežbanja.


NO I HRANLJIVE MATERIJE 
Nema sumnje da je Aminokiselina L - Arginin hranljiva materija koja se dovodi u vezu sa stvaranjem NO-a,ali mnoge druge hranljive materije takođe imaju uticaj na NOS ili na njegovu kontrolu. S'obzirom da od slobodnih radikala izazvana štetna oksidacija sprečava funkcionisanje enzima koji pomaže pri nastajanju NO-a,tako se primenom bilo kog Antioksidansa može uravnotežiti stvaranje NO-a. Polifenoli koji se nalaze u crnom vinu i zelenom čaju sa jedne strane štite enzime odgovorne za stvaranje NO-a,odnosno još sprečavaju nastajanje upalnih procesa.

Rezime: NO - Reaktor  - Proizvod namenjen za konzumaciju pre treninga (Pre - Workout) odraslim sportistima koji se izlažu intenzivnim fizičkim aktivnostima. Objedinjava tri konkretne koristi,stimulaciju Azot - Oksida, Ergogensko - Adrenergičnu stimulaciju i skorije dodatu, Nootropičku supstancu zarad osiguravanja intenzivnog,do sada neostvarenog,fokusa pre treninga! 

Cilj: Uobličavanje suplemenata koji zaista daju rezultate i uvek su bolji od sličnih,zahvaljujući pre svega objektivnom, realnom naučnom pristupu potrebama sportista,kao i najkvalitetnijim,certifikovanim sirovinama.

Pored navedenog L - Arginina,jedan kvalitetan NO bi trebalo da se sastoji od: Citrulin,Beta Alanin i Arginin Alfa - Ketoglutarat dijetetski suplement sa Taurinom,Aminokiselinama Razgranatog Lanca (BCAA),Vitaminima C,B6 i B12 i biljnim ekstraktima,zajedno sa Kofeinom i drugim nutritivnim faktorima.

Sam proizvod namenjen je kao suplementacija pred trening onima koji se izlažu intenzivnim sportskim aktivnostima i veoma je vazno da NO - Reaktor ima adekvatnu dozu BCAA koje su prikladne kao dodatak sportskoj ishrani,dok Vitamini C,B6 i B12 doprinose redukciji osećaja umora,pospešuju optimizaciju metabolizma,a Vitamin B6 posebno doprinosi normalizaciji sinteze Proteina i Glikogena. Više dopremljene krvi omogućava bolje dopremanje kiseonika u radne mišiće i prekopotrebnih bionutrijenata za rekonstrukciju i oporavak.

Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA