CELULIT - KAKO GA SE REŠITI


Celulit je sačinjen od vezivnog tkiva i masnoća koje pritiskaju to vezivno tkivo pa taj process kao rezultat ima pojavu celulita. Celulit je kozmetički,dermatološki i estetski neprihvatljiv problem velikog broja žena. Procenjuje se da 85-98% žena preko 20 godina ima neki stepen celulita. 
Celulitom  je zahvaćen bilo koji deo tela koji sadrži subkutano masno tkivo,a najčešće su Gluteo-Femoralni predeo,noge i stomak. Na tim regijama broj  masnih ćelija je i do 5x veći.

Ima karakterističan izgled pomorandzine kore,izgled dušeka ili delom izmrvljenog sira. Iako nije specifično problem gojaznih žena,povećanje masnih naslaga povećava celulit. Za nastanak celulita odgovorni su limfatični i mikrocirkulatorni sistem kože i višak potkožnog  masnog tkiva. Nekad je opisivan kao normalno stanje kod žena koje maksimalnim zadržavanjem potkožnog masnog tkiva obezbeđuju dovoljnu kaloričnu nadoknadu tokom trudnoće.

Celulit zahvata sve slojeve kože: Epidermis,Dermis i Subkutano Tkivo. Ženski Horm. Estrogen ima važnu ulogu u stvaranju Celulita. Estrogen stimuliše skladištenje masti,koje su potrebne tokom perioda menstruacije,trudnoće i dojenja. Progesteron doprinosi stvaranju celulita,zadržavanjem tečnosti i povećanjem težine. Potrebno ga  je razlikovati od gojaznosti koju karakteriše povećanje veličine i broja masnih ćelija  (Hipertrofija i Hiperplazija Adipocita).

ZAŠTO KOD ŽENA NASTAJE CELULIT?

Žene imaju anatomski jedinstvenu strukturu kože na kojoj lako nastaje celulit. Vezivno tkivo na mestima na kojima se celulit inače javlja je preslabo ili pretanko omogućava da se nagomilano masno tkivo prikaže kroz kožu. Vaskularne promene i moguća zapaljenska stanja,takođe mogu da budu odgovorni za nastanak celulita.

OBJEKTIVNIM PREGLEDOM SE DEFINIŠU SLEDEĆE PROMENE: Koža ima Difuzne neravnine (Izgled nalik pomorandzinoj kori) i Lokalne (Izgled dušeka),proširene pore na koži,promena boje kože (Bezbojna ili Hiper pigmentovana). Gubitak elastičnosti i uvećanje ispupčenosti kože sitno-zrnastog izgleda uz postepenu pojavu Mikronodula (Ređe Makronodula). Ove promene su često i bolne na dodir.


ODREĐIVANJE STEPENA TEŽINE I IZRAŽENOSTI CELULITA

Stanje kože pre Celulita: Glatka i čvrsta

→ I Stepen: Bez Celulita ili je on minimalan,vidi se kada se uštine ili pri kontrakciji Gluteusa
→ II Stepen: Površni i dublji sloj kože je stanjen i vidljiva je pomorandzina kora
→ III Stepen: Koža na palpaciju pokazuje izgled pomorandzine kore
→ IV stepen: Mikronodule i Makronodule veličine 2-20mm,često bolne
→ V Stepen i više: Ireverzibilne promene za bilo koji kozmetički tretman

Anatomija Celulita se predstavlja površinskim masnim Lobulusima (Papillae Adiposae) koje su istureni kroz dublji sloj kože (Dermis),odnosno uvlačenjem masnog tkiva u Dermis čime se povećava njena unutrašnja debljina koja ima karakteristični spoljašni izgled. Čist Celulit je stanje opšteg povećanja veličine i broja masnih ćelija u vezivnom  tkivu.

U  slučajevima povećanja telesne težine,kod žena i dece Aleolarni sloj je deblji. Taj  sloj je  kontrolisan od Estrogena i nalazi se u predelu nogu,a masne ćelije su znatno otpornije na razlaganje (Lipozu). Problem korekcije Celulita  je u nemogućnosti da se višak masnih ćelija iz tkiva "Preseli" u sistemsku cirkulaciju.

PATOFIZIOLOŠKI CELULARNI MEHANIZAM NASTANKA CELULITA

Fibroblastio su aktivirani Estrogenima,povećana sinteza Glikozaminoglikana (GAG) povećava intersticijalni osmotski pritisak i zadržava tkivnu tečnost zbog čega nastaje kompresija krvnih sudova i Hipoksija. Lokalni medijatori zapljenja (Citokini) indukuju sintezu Kolagena. Povećanje kapilarnog pritiska,kao i smanjenje plazme osmotskog pritiska uvećava intersecijalni osmotski pritisak (Ili smanjuje protok limfe) do stvaranja intercelularnog edema.

Progresivno vertikalno rastezanje subkutanog tkiva izaziva hipertrofiju masnih ćelija. Povećanje količine intersecijalne tečnosti koja je veoma bogata Proteinima i povećani intersecijalni pritisak redukuju protok krvi kroz tkivo smanjujući temperature u delu kože koja ima Celulit. 

Kvakitativna i Kvantitativna modifikacija masnih kiselina zapravo nastaje peroksidacijom slobodnih radikala. Svi ovi fenomeni znatno pogoršavaju mikrocirkulaciju limfnog i venskog sistema i pogoršavaju vensku i limfnu drenažu. Adipociti (Masne ćelije) dolaze iz plazma-cirkulišućih lipoproteina.

TERAPIJSKI CILJEVI

Ubrzavanje mikrocirkulacije,metabolizma masti i limfne drenaže,redukcija lipogeneze i aktivacije lipoze u cilju obnavljanja normalne strukture subkutanog tkiva. Na tržištu postoji veliki broj preparata,krema i masti koji su po sastavu uglavnom fitopreparati - sadrže lekovite supstance i ekstrate različitog lekovitog bilja od bršljena,kofeina do drugih biljaka i Suplemenata. Savremena dermatologija i kozmetologija Celulit sagledavaju kompleksnije.
                                
Prakticno je nemoguće lečiti Celulit bez korišćenja dodatne energije koja se na  i u  kožu aplikuje na različite načine. Postoje različiti tretmani danas: Kavitacija,LPG,Liposukcija,Ultrazvuk,Terapija Karbon Dioksidom,Hladne terapije i terapije lekovima koje utiču lokalno na metabolizam masti,koji umanjuju i odstranjuju Celulit.

Vežbanje,zdrava ishrana i gubitak telesne težine ipak ostaju najbolje metode za borbu protiv Celulita. Smanjujte telesne masnoće,koje su izvor Celulita i jačaju mišiće koji telu daju čvrstu i glatku površinu. Možete da smanjite ili uklonite Celulit koji prekriva vaše butine i zadnjicu samo ukoliko ste voljni da posvetite dovoljno vremena koje vam je potrebno.


VEŽBANJE I ZDRAVA ISHRANA POMAŽU PROTIV CELULITA

Većina žena  je bombardovana sa e-mail spamovima u kojima im prodaju i nude kreme,terapije i hirurške zahvate koji obećavaju da će ih osloboditi Celulita zauvek. Nijedna od ponuda nije trajna i nije dovoljno efektna kao Vežbanje i Dijeta. Zdrav način života poboljšava metabolizam koji vam pomaže u prevenciji stvaranja Celulita i poboljšava način na koje vaše telo procesuira i taloži masti. 

Kontrolisanje nivoa metabolizma u adipocitima-masnim ćelijama,na bokovima,butinama vrlo je važno kod prevencije i smanjenja Celulita. Nervni sistem šalje čvrstu mrežu Impulsa tkivu koje pomaže kod kontrole Metabolizma i kod nivoa Sagorevanja  Kalorija. Tako u vašem telu,što je viši nivo nervnog sistema,više kalorija ćete sagorevati svakog dana.

Kontrola masnih naslagavarira zavisno od delova tela. Na primer,salo na stomaku se brže razlaže na delove zbog veće gustine Horm. Receptora za Adrenalin. Masne ćelije u zadnjici i butinama manje su osetljive na adrenalin što pojačava razvijanje Celulita. Za vežbanje može da stimuliše Horm. Receptore u donjem delu tela.

Istraživači sa univerziteta u Koloradu (SAD) vođeni dr. Kristoferom Belom,otkrili su da su pomenuti nervni signali slabiji kod žena,naročito tokom starenja i nevežbanja. Možete ubrzati nervni sistem ukoliko radite intervalni trening (Naizmenično ponavljanje visokointenzivnog i laganijeg vežbanja ili odmora). Kombinacija visokointenzivnog treninga i onog slabijeg,a vremenski dužeg,ubrzaće rad nervnog sistema pa ćete tako brže Sagorevati kalorije na duže staze tokom dana i poboljšati sagorevanje masti,a time ćete sprečiti i razvijanje Celulita.

Kontrolisanje oslobađanja Ins. je takođe važno za prevenciju Celulita. Telo oslobađa Ins. kad želi da dovede šećer u ćelije i stvori mast u ćelijama. Ishrana bogata Ugljenim Hidratima i to naročito prostim Ugljenim Hidratima,povećava oslobađanje Ins što izaziva taloženje masti i građenje Celulita. Primenom zdrave ishrane,kao što je recimo mediteranska ishrana koja je bogata složenim Hidratima,Maslinovim uljem,Voćem,Povrćem,neobrađenim mesom smanjuje nivoe Ins. i pomaže u prevenciji Celulita. 

Vežbanje isto ubrzava metbolizam Ins. ćelije kod fizicki zdravih žena osetljivije su na Ins. pa ga telo manje oslobađa i taloži manje masti. Borba protiv Celulita vežbanjem predstavlja dovoljno dugo treniranje za Sagorevanje značajnog broja kalorija (60-90 minuta po treningu ili dva puta dnevno po 30 minuta),građenje mišićne mase u donjem delu tela i ubrzavanje razgradnje masnih naslaga na butinama i zadnjici. 

Sagorećete od 600 do više od  1000 kalorija  radeći intenzivan i težak aerobni trening tokom 60-90 minuta.Moguće je razgraditi trećinu masnih naslaga svaki put kada trčite,vozite bicikl ili vežbate na kardio spravi zvanoj Kros trener (Nordijsko skijanje ili eliptik). Dakle,ključni element za borbu protiv Celulita je aerobno vežbanje. Nakon jednog takvog treninga vi i dalje brže sagorevate kalorije nego obično tako da je stvarna vrednost potrošenih kalorija znatno veća. 

Mišić je metabolički najaktivnije tkivo u telu. Trening sa težinama isto pomaže ljudima da Smršaju jer sagoreva kalorije,Povećava Mišićnu Masu i pomaže boljoj potrošnji energije tokom celog dana. Najbolji pristup gubljenju težine i borbi protiv Celulita jeste kombinacija Aerobnog treninga i onog sa težinama.  Neki naučnici otkrili su da je metabolizam bio bolji i brži uglavnom kad su ljudi dizali tegove nakon trčanja na traci. Dakle,struktura programa treninga je veoma važan uslov za postizanje navedenog cilja. Mišić ne samo da poboljšava nivo metabolizma,već isto tako,gura masti prema površini kože.

I tako čini da salo izgleda glađe što utiče na bolji izgled dela tela. Celulit se najčešće taloži na prednjoj i zadnjoj strani butina i zato posebnu pažnju pri vežbanju treba obratiti na te delove tela. Intenzivnije vežbanje tih mišića Gradi Mišićnu Masu i povećava temperaturu mišića što utiče na veće sagorevanje kalorija tokom ostatka dana,nakon treninga. Zdrava ishrana i vežbanje su prva linija odbrane protiv Celulita. Ostale tehnike kao što su kreme,liposukcija,laserska terapija i hirurški zahvati,doneće rezultate,ali telo kavo ste zamislili (Zategnuto,savršeno oblikovano) neće postati bez značajnih promena životnog stila. Treba da steknete redovnu naviku za vežbanje,baš kao što imate potrebu da dišete,jedete,spavate i mislite.


ANTICELULIT PROGRAM PODRAZUMEVA: 60-90 minuta aerobnog vežbanja,5-6x nedeljno - intervalni trening 2x nedeljno - trening sa težinama 2x nedeljno,sa akcentom na mišiće butina i to po 2-4 seta svake vežbe u 10-12 ponavljanja - primenite mediteranski način ishrane koji smo već prethodno u Textu spomenuli.

AEROBNI TRENING (5x NEDELJNO)
Radite aerobni trening 60-90min,5x nedeljno.Najbolji za gubljenje težine su: Brzo hodanje,trčanje,trčanje na traci,trening na kros treneru i razni intenzivniji programi koje Fitness centri nude. Počnite sa 5-10min vežbanja,ako ste tek početnik,pa to vreme nadograđujte dok ne dođete do nivoa kada ćete moći da konstantno vežbate 60-90min bez prestanka. Povecajte i intenzitet vežbanja sve dok ne budete mogli da radite sa 70% maksimalnog napora. Sagorećete najmanje 700 kalorija tokom aerobnog treninga i pomoći metabolizmu da prouzrokuje gubitak viška masnih naslaga.

INTERVALNI TRENING(2x NEDELJNO)
Intervalni trening predstavlja intenzivne vežbe (Sprintevi i brzo hodanje) prekinute periodima odmora ili ili sa vežbama slabog intenziteta. Takav trening doprinosi ubrzanju metabolizma,što znači da ćete nastaviti da Sagorevate mnogo više kalorija i to 24 do 48h nakon  treninga. Dugoročna i opsežna ispitivanja dokazala su da ljudi koji treniraju intenzivnije mršave mnogo više od onih koji lagano vežbaju.Trčite,brzo hodajte ili trenirajte na različitim kardio spravama tokom jednog minuta sa 90-100% maksimalnog napora,pa se odmorite 2-3 minuta. Ponovite sve 6-15x. Intervalni trening je naročito efektivan na trkačkim stazama koje su označene linijama. Tada odradite sprint dug 400 metara sa  90% maksimalnog napora,a onda nastavite da hodate 2-3 minuta. Napravite 4-8 krugova.

TRENING SA TEŽINAMA(2x NEDELJNO)
Trening  sa tegovima je centralni deo vašeg programa za gubljenje Celulita. Uradite 2-4 seta od 10-12 ponavljanja za 4-8 vežbi. Koristite dovoljno velike težine da osetite da mišići naporno rade naročito tokom 3-4 ponavljanja pred kraj seta. Ovaj trening kombinujte sa aerobnim ili intervalnim treningom tako što ćete ga raditi pre. To vam je naša preporuka nakon dugogodišnjeg iskustva i odličnih rezultata.

MOŽETE LI POBEDITI CELULIT?
Da,ako se striktno pridržavate navedenih saveta i pravila. Moći ćete da ga smanjite ili eliminišete. Ali,budimo ipak realni,Celulit je nažalost tipična ženska karakteristika i biologija ne prati baš  uvek modu. Vodite zdrav život i naporno vežbajte i sigurno ćete minimizirati problem,ako ga ne budete skroz rešili. Srećno!



Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA