KREATIN ZA POČETNIKE - PODELA KREATINA

Kreatin je preparat kod kog početnici često dolaze u zabludu

Uopšteno po Fitness centrima vlada mišljenje da je Kreatin preparat koji je prvi na listi kada je mišićna masa u pitanju. Međutim to je greška. Kreatin je na prvom mestu za Snagu,a samim tim indirektno utiče na masu. U kombinaciji sa Proteinom on je odličan za masu,ali sam je isključivo bitan za snagu. Obično se uvek na početku,uz Protein,svakom početniku preporučuje Kreatin. 

U zavisnosti od cilja koji žele da postignu,razlikuje se vrsta Kreatina koja se preporučuje i način njihovog konzumiranja. Kreatin je supstanca koju prirodno proizvodi naše telo kao izvor energije za mišiće i sintetiše se u jetri,ali i u pankreasu i bubrezima. Kreatin se formira u telu od Aminokiselina Arginin,Metionin i Glicin i produkuje hemijsku energiju - ATP (Adenozin - Trifosfat). Organizam prosečne osobe proizvede dnevno oko 2gr Kreatina. 

Ono što je za nas najbitnije jeste da Kreatin pospešuje obnovu ATP-a koji se koristi prilikom rada mišića,što bi značilo da njegovom suplementacijom ostvarujete i produženi rad,odnosno veću snagu i bolju izdržljivost. Za one bojažljive,korisna informacija,Kreatin unosimo i putem ishrane i najviše ga ima u Crvenom mesu i Ribi. Uneti Kreatin se 98% deponuje u mišićima,dok se preostali deo deponuje u mozgu,srcu i drugim organima,a višak Kreatina se izluči preko bubrega u obliku Kreatinina.


VRSTE KREATINA NA NAŠEM SAJTU

1. Kreatin Monohidrat - Verovatno najuspešniji dodatak ishrani u istoriji. 

Nauka je pokazala neverovatne koristi kroz suplementaciju Kreatin Monohidratom koji se kreću od veće snage do bolje funkcije mozga. Više od 500 studija podržava njegovu sigurnost i efikasnost. Kreatin povećava skladištenje Fosfokreatina vaših mišića,što pomaže pri formiranju novog ATP-a,ključnog molekula koji vaše ćelije koriste za energiju i sve osnovne životne funkcije.
 
Tokom treninga,ATP se razdvaja kako bi proizveo energiju,a stopa ATP re-sinteze ograničava vašu sposobnost da kontinuirano vrši maksimalni intenzitet. ATP brže koristite nego što ga možete ponovo izgraditi. Ovo je primarni mehanizam koji podrazumeva efekte poboljšanja performansi Kreatina.

Kreatin je popularan i efikasan dodatak za dodavanje mišicne mase. Može da promeni brojne ćelijske puteve koji dovode do novog rasta mišića. Kreatin takođe može povećati sadržaj vode u vašim mišićima,poznat kao volumen ćelije i može brzo povećati veličinu mišića. Poboljšava brojne faktore koji će vam pomoći da učinite bolje rezultate:

→ Snaga
→ Balistička moć
→ Sprinterske Sposobnosti
→ Izdržljivost mišića
→ Otpornost na zamor
→ Mišićna masa
→ Oporavak
→ Poboljšanje funkcije ćelija mozga
 
Za razliku od suplementa koji koriste samo napredni sportisti,Kreatin pruža prednosti bez obzira na nivo na kom se nalazite. Poboljšava performanse treninga velikog intenziteta do 15%. Postoje neki dokazi da Kreatin takođe pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi nakon obroka. Smanjuje simptome zamora i umora snabdevajući mozak dodatnom energijom i povećanjem nivoa Dopamina.


2. Kreatin Nove Generacije - Sasvim drugi princip u odnosu na Kreatin Mohohidrat

U kategoriji Kreatini nove generacije pronaći ćete  kao što i naziv govori o različitim Kreatinima novijeg doba,koji rade po sasvim drugom principu od Kretin Monohidrata. Kod njih nema stvaranja vodene opne oko mišića i samim tim ne utiču na usporavanje mišića. Zbog toga su idealni za sve sportiste koji se bave sportom gde je Brzina i Eksplozivnost bitna kao što su: Borilačke veštine,Košarka,Rukomet,Odbojka,Kajak i slični sportovi.


Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA