OMEGA 3 RIBLJE ULJE - ČEMU SLUŽI


Pojedinci ne vide rezultate iz upotrebe Ribljeg Ulja. Verovatno nešto ne rade kako treba.U našoj ishrani obično unosimo previše Omega 6 Masnih Kiselina. Ovo može uzrokovati upalne procese,oboljenja,Ins. rezistenciju,gojaznost. Takođe u našoj ishrani obično unosimo premalo Omega 3 Masnih Kiselina,čija je uloga da ponište negativne efekte Omega 6.

U ćelijskoj membrani se odigrava jedna vrsta takmičenja između Omega 6 i Omega 3. Dakle,nije dovoljno da samo uzimate Omega 3 i očekujete koristi,potrebno je itekako da vodite računa o razmeri Omega 6. Ako radite pravilno,skoro da ste neuništivi! Kada je unos Ribljeg Ulja optimalan,vaš kardiovaskularni sistem je skoro neuništiv. Vrlo lako se bori sa upalnim procesima,Ins. Rezistencija je odlična,a vaše telo intenzivno sagoreva telesne masnoće.

Nažalost,mnogi ne rade ovo ili bar ne na ispravan način. Samim, tim,propuštaju ove koristi. Najčešći problem je u tome što mnogi nemaju predstavu kako se Riblje Ulje ponaša u našem telu nakon konzumacije,posebno Omega 3 Masne Kiseline. Ova pojava je čak i navela mnoge eksperte da preispitaju da li je Riblje Ulje zaista korisno. Jeste! Problem je u tome što mnogi korisnici previđaju nekoliko ključnih faktora i činjenica.

Dobar posao brljavi našu Biohemiju. Treba obratiti pažnju i na činjenicu da je proizvodnja hrane i Suplemenata ustvari veoma unosan posao. Veliki proizvođači naravno da tragaju za izvorima koji se ne kvare brzo i koji mogu da traju duže vremena. Ovo u prevodu znači da mnogi izbegavaju upotrebu biljaka,već uglavnom koriste zrnevlje i seme.

Razlog zašto lišće propada tako brzo je što sadrži veliku koncentraciju Omega 3 Masnih Kiselina, dok dugotrajnije semenje i zrnevlje upravo sadrži više Omega 6, koji se ponašaju kao energetske rezerve za zrnevlje koje se razvija u zemlji. Činjenica je da su Omega 6 hemijski mnogo stabilnije,samim tim i ne čudi podatak da oko 60-90% proizvedene hrane na svetskom nivou upravo dolazi iz zrnevlja i semena.
                              
Skoro sve što se prodaje u kutiji dolazi iz nekog zrna. Prelivi za salate,ulja za kuvanje,puter od kikirikija, različite grickalice,prepuni su Omega 6. Zrnevlje je toliko jeftino i profitabilno da ga koristimo i u ishrani životinja koje jedemo. Stoka bi najčešće jela travu u prirodi,ali na farmama najviše jedu upravo razno zrnevlje,kako bi dobijala na masi. 


Ne samo da im ovaj način ishrane narušava zdravlje,već im menja i njihov kiselinski profil,pa upravo postaju prave Omega 6 bombe. Čak i riba koju inače koristimo za unos Omega 3 uzgaja se i hrani na smesama koje se uglavnom prave od soje,što se takođe negativno odražava na njihovu hranljivost. Slično je i sa kokoškama,kljukaju se kojekakvim smesama,umesto da jedu travu i insekte. Imajući ovo u vidu jasno je zašto su naše dijete uglavnom prepune Omega 6. 

Danas skoro nijedan od navedenih izvora ne sadrži značajnije količine Omega 3 Masnih Kiselina. Dakle,imajući u vidu vezu između zarade i načina uzgoja stoke i povrća,jasno nam je zašto je razmera između Omega 6 i Omega 3 tako poremećena. Danas je razmera u korist omega 6 10,20, pa čak i 25:1,a trebalo bi da bude 3:1. Mi smo ono što jedemo,situacija u našem telu ne može biti drugačija od stanja u telu životinje i tkivu biljke koje unosimo u ishrani.

Tokom sedamdesetih godina ljudi su počeli da veruju da su masti veoma štetne po zdravlje,zatim su počeli da izbegavaju zasićene masnoće iz životinjskih izvora i sve više u ishranu unosili zrnevlje i seme. Problem je bio,bar u to vreme,što su upravo životinjski izvori sadržali značajnije količine Omega 3,dok zrnevlje nije. Slično tome,ljudi su prešli sa putera na margarin,koji je prebogat Omega 6 i Trans - Masnim Kiselinama,koje su same po sebi veoma štetne. Ukoliko je neko iz prethodnih generacija preminuo usled kardiovaskularnih bolesti ili šloga,vrlo verovatno je upravo ova promena u ishrani imala određeni uticaj.
                         
Omega 6 su gradivni blokovi jedne grupe hemijskih formula koji itekako promovišu upalne procese u telu. Upala se dovodi u vezi sa najopasnijim i najrasprostranjenijim bolestima današnjice,kao što su srčana oboljenja,kancer,moždani udar,alchajmerova bolest itd. Dalje,upala se takođe dovodi u vezu i sa gojaznošću i sa lošom Ins. Rezistencijom.

Mnogi eksperti danas veruju da ogromne svote novca koje danas trošimo na Antiinflamantorne lekove je upravo posledica prevelike koncentracije Omega 6 u našoj ishrani. Omega 3,sa druge strane,imaju potpuno suprotnu ulogu,poništavajući štetne efekte Omega 6. Dalje,čine ćelije osetljivije na Ins. uvećavajući propustljivost ćelijske membrane,što ne samo da ubrzava i metabolizam,već nas preventivno štiti i od gojaznosti.


Na osnovu svega,jasno je da bi se čovečanstvo preporodilo,ukoliko bismo uspeli da razmeru između Omega 6 i Omega 3  u našoj ishrani dovedemo na odnos 3:1,baš onako kako je priroda zamislila. Upravo to je razlog zašto bismo trebali uzimati kapsule sa ribljim uljem na ispravan način. 

Kao što smo posebno naglasili,izgleda da se Omega 3 i Omega 6 bukvalno bore za prevlast u ćelijskoj membrani,što znači da nije samo dovoljno da uzmemo pilulu Ribljeg Ulja i mislimo da će sve biti u redu. Moramo imati u vidu da će se znatno veće prisustvo Omega 6 u telu truditi da istisne iz konkurencije postojeće Omega 3 Koncetracije. Dakle,ako želite da izvučete maksimum iz vaše Omega 3 Suplementacije neophodno je da uzmete u obzir i unos Omega 6!

KAKO POPRAVITI SITUACIJU

1. Definitivno je potrebno poboljšati koncentraciju Omega 3 kroz kvalitetno Riblje Ulje
2. Ako unosite više Omega 6,pojačajte i unos Omega 3
3. Jedite zelene delove biljaka kada god možete
4. Odradite i analizu krvi,kako bi saznali trenutno stanje i razmeru Omega 6 i Omega 3 u vašem telu

Izbegavajte one izvore za koje vam je poznato da se dobijaju iz semena ili zrnevlja,imajući u vidu jaku koncentraciju Omega 6. Izbegavajte suncokretovo,sojino, kukuruzno ulje pri kuvanju,umesto toga koristite maslinovo ulje. Izbegavajte unos hrane pržene na ulju,posebno u restoranima,jer se vrlo verovatno prže u ulju bogatom Omega 6. Potrudite se da konzumirate organsku govedinu,za koju možete biti sigurni da je bila hranjena travom.


Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA