OPTIMALNA DOZA DNEVNOG UNOSA PROTEINA


Poći ćemo od toga da govorimo o fizički aktivnim osobama koje imaju povećane potrebe za Proteinima u  odnosu na neaktivne ljude. Najcešće mišljenje je to da bi jedna takva osoba trebala dnevno unositi 2gr Proteina po 1kg telesne težine. U stručnim literaturama ćete  nailaziti i na manje količine,tipa 1,5gr pa čak i ispod 1gr Proteina po 1kg telesne težine,ali ne zaboravite da one uglavnom pričaju o osnovnim potrebama,takoreći o preživljavanju organizma,bez ikakvih napora i svega ostalog. Zato se sportisti drže te računice da im treba 2gr Proteina po 1kg telesne težine dnevno,kako bi uspeli da funkcionišu,zaštite i oporave mišiće,smanje upale i sve ostalo što prati život svakog sportiste.

U zavisnosti od željenih ciljeva i dnevni unos Proteina se može promeniti. Neko ko za cilj ima Povećanje Mišićne Mase, mora i povećati Proteinski unos. Takođe i ljudi koji su na Proteinskim dijetama sa nižim unosom Ugljenih Hidrata,moraju da povećaju unos Proteina kako bi to nadoknadili i bolje funkcionisali. Nemamo univerzalni odgovor,
sve zavisi od ciljeva,orijentacija je da se treba ispoštovati tih 2gr Proteina po 1kg telesne težine dnevno. 


Da stvar bude jasnija npr. za osobu od 80kg težine potrebno je 160gr Proteina dnevno,govorimo u ovom slučaju o 160gr ukupnog unosa Protenina,a ne o 160gr Proteinskog praha. To znači da moramo pratiti našu ishranu i da orijentaciono odredimo koliko smo Proteina uneli preko hrane. To ćete znati tako što ćete naći Proteinski sastav namirnica koje  koristite i kada saberete šta jedete tokom dana ili planirate da pojedete dolazite do te cifre.

Tek tada dolazimo do Proteina kao Suplementa. Npr. izračunamo da kroz hranu  unesemo 120gr Proteina,onda ćemo tačno znati da kroz Protein kao Suplement treba da unesemo još 40gr Proteina. Time dolazimo do toga da su Suplementi Dodaci Ishrani,a sa njima postižemo ono što ne možemo samo hranom. 


Pored količine unetog Proteina potrebno je voditi računa i o tome kada se i koliko Proteina unosi. Ako koristimo pravilo da dnevnu ishranu podelimo u 5-6 obroka,onda ćemo i proteinski unos deliti,jer nije isto da li ćemo (Na primer 160gr Proteina),100gr pojesti u samo jednom obroku. Zato što ni telo ne može odjednom da iskoristi preveliku količinu Proteina. Period kada je apsorcija Proteina nešto veća je period oko pola sata do sat vremena nakon treninga, kada je mišić prokrvljen i tako "Gladan" lakše ugrađuje hranljivu materiju direktno u mišić. 

Tada nam je Npr. bitna upotreba Proteina kroz Suplemente, u ovom slučaju posebno Whey Proteina koji se izdvojio u svetu suplementacije kao najbrži po apsorpciji. Bolji  je izbor za taj perod u odnosu na čvrstu hranu,jer je čvrstoj hrani potreban duži period da se razloži, pa tek onda apsorbuje. Takođe period u toku dana kada je apsorpcija Proteina nešto veća jeste prvi jutarnji obrok nakog noćnog sna,kad organizam pre toga bar par sati nije imao nikakvu prehranu. Rasporedite svoj Proteinski unos,unesite dovoljne količine Proteina denevno,što kroz hranu,što kroz suplemente i sve to ispratite kvalitetnim treningom i adekvatinim programom.

Rezultati će svakako biti tu.


Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA