STIMULATORI HORM.


Šta su Stimulatori Horm. čemu služe i koja je njihova primena?

Prirodni Stimulatori Horm. su proizvodi koji pojačavaju prirodni potencijal koji poseduje svaki sportista. Pojačavaju lučenje Anabolnih Horm. odnosno Muškog Primarnog Horm. (T) i Horm. Rasta. Na taj način se povećavaju i sposobnosti organizma koje su u direktnoj povezanosti sa lučenjem muškog Horm. Efekti su povećanje snage,agresivnosti,povećanje volje za treningom,brži i bolji oporavak,bolja seksualna potencija,a sa svim ovim navedenim prethodno ima uticaja i na bolje raspoloženje.
                                         
Tribulus Terrestris: Prva saznanja o uticaju ekstrakta ove biljke na uvećano lučenje Muškog Horm. (T) došla su od bugarskih istraživača. Pored toga,ova bijlka se u različitim formama široko koristila u okviru tradicionalne Kineske medicine,kao afrodizijak,a studije izvođene na ljudima i životinjama pokazale su da može pojačati seksualne nagone. 

Ipak, danas nema mnogo respektabilnih naslova koji jasno pokazuju da upotreba Tribulusa može pojačati otpuštanje Muškog Horm. odnosno da može imati uticaja na razvoj fizičke snage kod mlađih muškaraca,bilo pri samostalnoj upotrebi,bilo u kombinaciji sa drugim preparatima. I pored toga,Tribulus i dalje ostaje sastavni deo mnogih suplemenata,a uspešno se i samostalno prodaje,uprkos tome što još uvek nema validnih dokaza da stimuliše lučenje Primarnog Muškog Horm. (T). 

                                          
Cink i Magnezijum ZMA: Viktor Konte će biti upamćen i po tome što je među prvima promovisao sportski suplement ZMA za koji se navodno govorilo da stimuliše lučenje Muškog Horm. (T). Naučna podloga ovim tvrdnjama izgleda da je legitimna,jer Cink,Magnezijum i Vitamin 6, komponente ZMA jesu Esencijalni elementi za produkciju Prirodnog Muskog Horm. Studija iz 1999.godine je zaključila da ZMA uvećava i fizičku snagu i nivo Horm. (T) kod ispitanika koji su ga upotrebljavali u okviru studije. Do danas ipak i o ovoj temi nema dovoljno stručne literature.

D - Asparatska Kiselina (DAA): Za DAA i direktna i indirektna dejstva na produkciju Horm. T dokazale su studije izvedene na miševima. DAA definitivno ima veze sa produkcijom Horm. T,ali za sada može imati više pozitivnih efekata  kod muškaraca koji su u deficitu sa Horm. T,što je i logično,s'obzirom da govorimo o prirodnim preparatima. 

Trigonella Foenum - Graecum - TFG: Ova biljka je čest sastojak Suplemenata čija je namena da promovišu lučenje Horm. T,a studije su pokazale njena pozitivna dejstva na libido i druge funkcije,kao i na uvećanje snage kod utreniranih muškaraca. Nudi i mala uvećanja Horm. T,ali u većoj meri sprečava razgradnju Muškog Primarnog Horm. (T). 

To je opet značajno jer omogućava vremenski duže efekte Horm. T na mišićna tkiva. Potraga za prirodnim pojačivačima Horm. T se nastavlja. Za muškarce u deficitu sa Horm. T, DAA ili TFG mogu dati pozitivne efekte. Optimalan unos mikronutrijenata kao što su Brom,Magnezijum,Vitamin B-6,Vitamin D veoma je važna za optimizaciju nivoa Horm. T.


KAKO KOFEIN DELUJE
Kofein prvenstveno vidimo kao sastojak u kafi,čaju i gaziranim "Energetskim" napitcima Ali,mnogi Bodybuilder-i,zatim sportisti u najširem spektru disciplina,kao i studenti koji naporno uče za ispite,koriste i čisti sintetički Kofein u formi pilula. U kojem god obliku da se uzima,Kofein se na kraju razlaže i podstiče oslobađanje masti.

Smatra se da Kofein stimuliše oslobađanje pobudnih Horm. Epinefrina i Neorepinefrina iz adrenalnih žlezdi i istovremeno podstiče mozak da oslobađa Dopamin,time se pospešuje oslobađanje masti i povećava energija,izdržljivost i mentalna jasnoća. 

To nas prirodno pokreće i "Pumpa" naš metabolizam,a posledica je veće sagorevanje kalorija. Nasuprot onome što će vam reći eksperti,ovi efekti mogu se dobiti bez neželjenih posledica. Kratko rečeno,Kofein deluje i bezbedan je.


Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA