JEDITE PROTEINE PA ZATIM UGLJENE HIDRATE


Bitno je šta jedete,ali i kako i kada jedete.

Ljudi uglavnom najviše pažnje posvećuju vrsti hrane koju unose,što svakako nije pogrešno,međutim ukoliko bi se makar malo pažnje posvetilo tome kako i kada se jede to bi moglo dati značajne rezultate. U Text-u koji sledi pričaćemo o tome kako treba da pristupite vašem obroku kako biste izvukli maksimalne benefite iz njega. Takođe ćemo obuhvatiti i neke pojmove i procese kako biste lakše razumeli kako se stvari odvijaju u telu.

INS. OSETLJIVOST I INS. REZISTENCIJA

Ins. je signalni Horm. koji luči naša gušterača,kako bi se hranjivi sastojci iz hrane posle varenja raspodelili kroz telo. Ins. putuje kroz telo i kada se veže sa Ins. Receptore koji su na ćelijama,daje signal istima da se otvore i da prime hranjive materije iz krvi. Ins. Osetljivost je sposobost tela da Glukozu uskladišti u mišićima,odnosno da ga pretvori u Glikogen.

Ins. Rezistencija je nesposobnost tela da uradi gore navedeno pa se zbog toga više šećera iz krvi pretvara u rezerve energije,odnosno ide u masno tkivo umesto da se uskladišti u mišiću. Ove dve pojave su uslovljene genetikom,stilom života i načinom ishrane. Osoba koja redovno trenira,zdravo se hrani,odmara imaće mnogo veću Ins. Osetljivost dok će osoba koja ne pazi mnogo,na ove stvari stvarati Ins. Rezistenciju koja vremenom može dovesti do Diabetesa tipa 2.


OSETLJIVOST RECEPTORA

Mnogi ljudi se najviše opterećuju sa nivoima određenih anaboličkih Horm. u krvi. Najviše pažnje se posvećuje tome koliko je visok Muški Primarni Horm. (T) ili ovaj ili onaj Horm. Međutim činjenica koju mnogi zaboravljaju su receptori i njihova osetljivost,odnosno sposobnost da prihvate Horm. i tako okinu njihove efekte. Primer sa Muškim Primarnim Horm. je taj da je dokazano da svi mi manje više imamo približne nivoe istoga u krvi (Ukoliko smo istih godina i pola),ali da su kod nekih od nas Androgeni Receptori (Receptori za koje se Horm. T. vezuje i okida svoje anaboličke efekte) mnogo osjetljiviji i da stoga imamo ljude koji lako dobijaju Mišićnu Masu dok nekima to teško ide.

Ni Ins. i njegovi Receptori nisu ništa drugačiji. Ukoliko su Receptori Ins. slabo osetljivi oni neće prihvatati Ins. i samim tim mišićne ćelije se neće otvarati da prime sastojke iz krvi. Prosto. Naime,rezistencija se stvara kada receptore dugo preplavljujete određenim Horm. To je mehanizam našeg tela da gasi receptore kada vidi da su oni preplavljeni Horm.

Da bi bolje približili ovu sliku pogledajmo banalni primer za Receptore Dopamina. Dopamin je Horm. zadovoljstva koji se luči kada nam se desi nešto lepo,kada postignemo nešto bitno itd. Ukoliko biste svaki dan dobijali po par hiljada eura na kladionici,imali sve najljepše žene koje poželite,imali kola koja ste sanjali itd. vaši Receptori Dopamina koji se nalaze u mozgu bi iz dana u dan bili preplavljeni Dopaminom. Mozak bi vremeom počeo da gasi Receptore Dopamina i iako bi sve te stvari koje vam se događaju podsticale lučenje iste količine Dopamina vi jednostavno ne bi mogli da osetite isto zadovoljstvo kao pre jer su vaši Receptori Ugašeni.  Iz tog razloga dosta bogatih i slavnih pribegava narkoticima jer je potrebna veoma velika količina Dopamina da bi se osetilo čak i osrednje zadovoljstvo.

Isti ovaj mehanizam odvija se za sve ostale Horm. preplavite Receptore Horm. i mozak će početi da ih gasi. Ukoliko vašim načinom ishrane često podižete Ins. veoma visoko vaši Ins. Receptori će početi da "Tupe" i vremenom će sve manje reagovati na Ins. Ako želite da Ins. Osetljivost bude visoka,vodite računa koliko visoko i često podižete Ins.


NIVO GLUKOZE I INS. JE MANJI AKO JEDETE PRVO PROTEINE

U jednoj studiji doktori su uzeli 11 pacijenata koji su bili gojazni i imali Dijabetes tipa 2. Studija je nalagala da u prvoj nedelji jedu svoj obrok tako što će jesti prvo Hidrate,a posle Protein i Masti. U drugoj nedelji date su im instrukcije da prvo pojedu Proteine pa onda Hidrate. U obe nedelje oni su merili njihove nivoe Glukoze u krvi posle 30,60 i 120 min.

Na kraju eksperimenta rezultati su pokazali da su nivoi Glukoze bili manji za 29%,37% i 17% u nedelji kada su subjekti jeli prvo Proteine. Takođe subjekti su imali i znatno niže nivoe Ins, u odnosu na prvu nedelju. Šta ovo znači za nas? Pa samim tim što je otpuštanje Ins. slabije veća je šansa da će receptori prihvatiti Ins. i da će se mišićne ćelije otvoriti da prime hranjive materije iz krvi,što znači da će praviti manje rezerve energije,odnosno masnog tkiva.

IZUZETAK - PERIOD POSLE TRENINGA

Jedini izuzetak za ovaj slučaj je period,odnosno obrok nakon treninga. Jak težinski trening će isprazniti rezerve Glikogena u mišićima. U ovakvom stanju mišići prosto vape za šećerom, tj. žele da se ponovo napune. U obroku koji sledi nakon treninga pristupite prvo Hidratima jer je u ovom slučaju podizanje Ins. na visoki nivo itekako poželjno zato što su receptori jako osetljivi i teško je da se Ins. neće vezati za njih.

ZAKLJUČAK: Ukoliko je cilj Dobijanje Mišićne Mase i Sagorevanje Masnoće najbolji pristup je taj da prvo jedete Proteine u svom obroku. Na taj način ćete smanjiti mogućnost da se stvara masno tkivo. U obroku nakon treninga prvo jedite Hidrate kako biste iskoristili anaboličko dejstvo Ins. i što više Izgradili Mišiće.

Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA