VOĆE - HIDRAT ZA GOMILANJE MASNOĆE


Još uvek je puno pitanja o Fruktozi,šećeru koji se prirodno nalazi u voću,a nedovoljno pravih odgovora. Nedavno je u jednom časopisu bila i reklama za Suplement čokoladicu baziranu na Fruktozi i u toj reklami nam "Stručnjaci" objašnjavaju zašto je ovaj Ugljeni Hidrat sa niskim Glikemičkim Indeksom strašno dobar za Bodybuilder-e. Ovde ćemo pokušati da stvari konačno postavimo na svoje mesto,jer je stvarno previše primera kada neko sav svoj naporan rad u teretani upropasti pogrešnom ishranom. Problem je jednostavan. Fruktoza se u jetri pretvara u MAST! To je sva mudrost,zaista. Neki ljudi ističu da Fruktoza ima nizak Glikemički Indeks (Što je tačno) i da proizvodi malo lučenje Ins. savetujući nam da je Fruktoza dobar izbor Ugljenih Hidrata za sportiste. Razlog zašto Fruktoza ima nizak Glikemički Indeks je taj što se velika količina Fruktoze otpušta iz jetre kao mast,a ne Ugljeni Hidrat.

Možete li još uvek tu i tamo pojesti malo voća,a da i dalje zadržite dobar izgled? Naravno da možete. Ali većina Fitness orijentisanih ljudi želi da zadrži izgled svog trbušnog zida bez maske. Profesionalni Bodybuilder-i,na primer,ne žele samo dobro telo,oni žele savršeno telo bez imalo masti ispod kože. Naravno,voće je generalno zdrava hrana,bogata Vlaknima,Vitaminima i Mineralima i ima izuzetno mali procenat Masti. Ali probajte da zamislite voće kao prirodnu čokoladu zato što je voće upravo to. A ako je vaš cilj da izgradite čisto,mišićavo i definisano telo,ne smete da jedete čokoladu. Dokaze za ovo ne tražite u nekim teorijama iz knjiga,već u dokumentovanim činjenicama i stvarnom životu. Dugo vremena je ovo bilo nerazumljivo. Sve što smo znali jeste da neke namirnice čine da Bodybuilder-i uđu u odličnu formu dok ih neke učine masnim i debelim. Da vam predočimo o čemu pričamo,uradili smo jedan test.

Eksperiment  ide ovako: Kako se Bodybuilder približava takmičenju njegov nivo telesnih masti je zaista nizak, 3-5 procenata. U ovom trenutku njegova koža je tanka kao papir,vidite bukvalno svaki mišić kao da kože ni nema. U takvom stanju i najmanja promena je vidljiva te su zbog toga profesionalni Bodybuilder-i idealni za ovakve eksperimente. Sve se svakodnevno meri,njegova telesna kilaža ,nivo masti,unos kalorija... Tačno se zna da određena količina kalorija čini da ostane u željenoj formi. Ako se njegova forma i težina ne menjaju,znači da je unos kalorija jednak potrošnji.


Uklanjamo 300 kalorija Ugljenih Hidrata iz njegove ishrane u obliku pirinča i zamenjujemo ih sa 300 kalorija u obliku voća. Njegov ukupni unos kalorija ostaje isti,kao i procenat Proteina,Ugljenih Hidrata i Masti. Njegov program treninga takođe ostaje isti. Jedina promena je tip Ugljenih Hidrata,pirinač biva zamenjen bananama. Očekujete da njegova telesna težina i procenat telesnih masti ostanu isti,jel tako? Na svačije iznenađenje,Bodybuilder počinje da dobija salo. Ovako ostaje par nedelja i sportista ima sve lošiji izgled. Sada uklanjamo banane i vraćamo pirinač,odnosno vraćamo se njegovoj originalnoj dijeti. Pogađate šta se dešava?! Bodybuilder počinje da gubi salo. Neverovatno,ali istinito!

Vraćamo se voću. Zašto je uopšste važno koju vrstu hrane jedete? Zar nije svejedno koju hranu jedete ako je ukupan broj kalorija onaj koji je vama potreban? Tu većina ljudi koja želi da smrša greši. Oni misle da će smanjivanjem kalorija automatski gubiti na težini. Ovo je tačno,ali samo za kratko. A ako drastično smanjite unos kalorija,50 % izgubljene težine će biti u mišićnom tkivu. Ljudi ne shvataju da je tip hrane koju jedu isto toliko važan kao i broj kalorija koji unose. Ključ svega je da različita hrana ima različit hemijski sastav i da zbog toga ima različite efekte na vaše telo. Sva hrana je gorivo za vaše telo,ali važno je koji tip goriva koristite. Probajte da sipate Kerozin u vaš auto da vidite kako će ići. Da bi mašina radila pravilno,zahteva odgovarajuće gorivo.

Problem sa Fruktozom je taj što telo nema potrebnu enzimsku mašineriju da pretvoru Fruktozu u Glikogen tako da Fruktoza predstavlja težak teret za jetru. Fruktoza jednostavno prolazi pored enzima Fosfofruktokinaza-I (PFK-I) koji je odgovoran za konverziju Ugljenih Hidrata u Energiju. Fruktoza preskače kontrolnu tačku koja odlučuje dali će šećer biti uskladišten kao Glikogen ili Mast. Kompleksni Ugljeni Hidrati,kao što su pirinač,ovsene pahuljice i krompir se pretvaraju u Glikogen sve dok se rezerve Glikogena ne napune. Fruktoza se,na drugoj strani,direktno pretvara u mast i biva otpuštena u krvne tokove da bi bila iskladištena kao masna ćelija. I na kraju,dobili ste dozu masti!


Ali šteta ne prestaje ovde. Ostatak Fruktoze se skladišti u samoj jetri u obliku Glikogena. E ovo je dobro,pomislićete,greška! Vidite,kada su rezerve Glikogena u jetri pune,ona ovako "Razmišlja": Imam sav Glikogen koji mogu držati tako da ako bilo koji Ugljeni Hidrat dođe ovde pretvoriću ga u Mast! Fruktoza zamenjuje Glikogen u jetri umesto u mišićnom tkivu i tako stavlja jetru u mod za skladištenje masti. Upravo ovo najmanje želimo. Fruktoza ni ne može da puni mišićne rezerve Glikogena,tako da ako smo na dijeti bogatoj voćem,naša jetra biva zasićena i pretvara kompleksne Hidrate u Mast bez punjenja mišića Glikogenom. Rezultat je Ugljeno Hidratna noćna mora!

Fruktoza je najgori mogući izvor Hidrata za Bodybuilder-e koji možete zamisliti. Još jednom napominjemo da sve ovo ne znači da treba eliminisati voće iz ishrane,naprotiv,ali definitivno "Ne ludujte" sa velikim količinima voća. Pogotovo treba da zaboravite na one "Pametne" dijete koje vam savetuju da jedete poveće količine voća za doručak ili celo prepodne. Na takav način jedina namirnica koja će vas više udebljati od voća biće sama mast. Dakle,pažljivo birajte vaše Ugljene Hidrate,ako želite čvrst i "Suv" stomak,a ako baš želite neki voćni obrok uzmite pomorandze ili grejpfrut jer sadrže dosta Dekstroze koja za razliku od Fruktoze može biti od velike pomoći vašem izgledu.

Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA