VODIČ KROZ UGLJENE HIDRATE


Evo Kompletnog vodiča kroz Ugljene Hidrate.
Saznajte Koje vrste da jedete,Kada i Koliko.

Studije pokazuju da kada čovek jede malo Ugljenih Hidrata ili ih u potpunosti izbaci iz svoje ishrane on tada može da oslabi,pa čak u nekim slučajevima,može da spreči i srčana oboljenja. U većini ovih studija učestvovali su ljudi koji su jeli pastu. Mi se pitamo šta da rade svi oni ljudi koji se hrane umereno i koji se protive stavu da je hleb koren svog zla.

Dobre vesti su da postoji više dokaza da je uravnotežena ishrana sa kontrolisanim unosom Ugljenih Hidrata ipak najbolja kako za telo tako i za um. O Ugljenim Hidratima se uglavnom loše priča,ali ako želite da izgradite mišiće,morate ih jesti. Ugljeni Hidrati su najbolji izvori energije i njihova dejstva na šećer u krvi su od krucijalnog značaja za Rast čiste Mišićne Mase. Čovek mora da jede Ugljene Hidrate,ali ostaje pitanje Koje,Koliko i Kada kada da ih jede.

POSTOJE DVE VRSTE UGLJENIH HIDRATA:

Složeni Ugljeni Hidrati su oni koji se sporo vare usled čega nas sporo snabdevaju Energijom. Prosti Ugljeni Hidrati se brzo vare,bogati su šećerom i podižu nivo Ins. i šećera u krvi. Suprotno opštem mišljenju,obe ove vrste Ugljenih Hidrata neophodne su za lep,mišićav izgled tela. Čoveku su potrebni  Složeni Ugljeni Hidrati,kao što je Vlaknasto Voće i Povrće,da bi organizmu obezbedio energiju za naporan rad,s'tim da mu nešto energije ostane i za noćni život (Ako ste te sreće). Ovi Složeni Ugljeni Hidrati nemaju skoro nikakvo dejstvo na nivo šećera u krvi,pa se retko talože kao mast.

S'druge strane,prosti Ugljeni Hidrati,kao što su šećer i zrnevlje,potrebni su nam za oporavak organizma  nakon treninga. Prosti Ugljeni Hidrati nam pomažu nivo Ins. i šećera  u krvi,što je neophodno za Rast Mišića neposredno nakon treninga,a zalihe energije,odnosno zalihe Glikogena,prazne se. Da biste ponovo izgradili svoje mišiće i obnovili energiju,morate da jedete neke od ovih Prostih Ugljenih Hidrata u prvih sat vremena nakon treninga. Ako to ne učinite,narušićete izgled tela i sve što konačno budete jeli najverovatnije će se taložiti kao mast. Stoga,Proste Ugljene Hidrate jedite  nakon treninga,a Složene Ugljene Hidrate bilo kada u toku dana.

Kladimo se da ste se do sada često pitali i šta je to Glicerinski Indeks. Taj Indeks predstavlja samo  način da se izmeri količina Ugljenih Hidrata koja se razlaže odmah nakon jela. Zamislite skalu od 1 do 100. 100 je "Beli hleb" Ugljenih Hidrata i što je neki Ugljeni Hidrat bliži Indeksu 100,to se on brže razlaže i više šećera sadrži. Što je bliži jedinici na ovoj skali,to se on sporije razlaže,takvi Ugljeni Hidrati,umesto da se talože kao mast,obezbeđuju organizmu energiju.

INDEKS UGLJENIH HIDRATA

100 +   Kolač od Pirinča,Ceralije,Beli Hleb,Pšenica
  90 +   Krompir,Pastrmka,Šargarepa
  80 +   Mekinje,Istant Pire,Med,Beli Pirinač,Banane,Beli Krompir,Kukuruz
  60 +   Pasulj,Suvo Grožđem,Mars Čokoladice,Špageti
  40 +   Grašak,Čips,Sladak Krompir,Pomorandze,Grožđe
  20 +   Jabuke,Sladoled,Mleko,Jogurt,Šljive,Breskve,Grejpfut
  0-15   Kikiriki,Brokoli,Spanać,Karfiol,Soja,Crni Luk,Zelena Salata,Tikvice,Kupus

Ugljene Hidrate sa najvećim Indeksom treba da jedete neposredno nakon treninga,dok Ugljene Hidrate sa najmanjim Indeksom treba da jedete bilo kad u toku dana,a naročito su dobri kad želite kasno naveče nešto da prezalogajite.


Dijabetes je definitivno bolest 21. Veka. Razlog je jednostavan. 
Ljudi su podcenili ovaj ozbiljan poremećaj Metabolizma. 
Većina veruje da se Dijabetes može lečiti Ins. ali to je pogrešno.

Ovo oboljenje se može samo kontrolisati Ins. i to do neke određene mere. Informacije koje slede pomoći će vam da bolje razumete ovu opaku bolest. Oni koji su već oboleli od Dijabetesa mogu koristiti ove informacije u cilju bolje kontrole svog stanja i izbegavanja daljih komplikacija. Oni koji su zdravi treba da daju sve od sebe da to i ostanu.

TRI TIPA DIJABETESA

TIP 1 - Javlja se kad Pankreas prestane da luči Ins. Telu treba Ins. da bi moglo pravilno da prerađuje šećer i koristi ga za Energiju. Svega 10% Dijabetičara boluje od ovog tipa Dijabetesa. Obično se dijagnostikuje kod nešto mlađih ljudi.

TIP 2 - Javlja se kad Pankreas ne luči dovoljno Ins. Čak 90% Dijabetičara boluje baš od ovog tipa Dijabetesa.

TIP 3 - Naziva se još i Dijabetes u Trudnoći,koji se,kako i sam naziv govori,javlja u trudnoći. Ovaj tip se javlja kod 3,5% žena i privremenog je karaktera. Na žalost,kada se javi to znači povećan rizik od ove bolesti i za majku i za dete.

KO JE U RIZIČNOJ GRUPI?

Mnogi ljudi pate od Dijabetesa,a da to i ne znaju. Najnovije preporuke eminentnih stručnjaka iz ove oblasti su zastrašujuće. Naime,svako ko je stariji od 40 god. bi trebalo da kontroliše šećer u krvi svake 3 godine. Ukoliko je bilo koji od sledećih faktora rizika prisutan,osoba bi morala da se kontroliše ranije i šešće:

Član uže rodbine,brat,sestra ili roditelj je Dijabetičar
Osoba koja boluje od bolesti Srca i Bubrega
Osoba koja je imala Dijabetes za vreme Trudnoće
Osoba koja pati od Visokog Krvnog Pritiska
Osoba sa povećanim vrednostima Holesterola ili Lipida u krvi
Gojazne osobe,poesbno ako je Masno Tkivo koncentrisano oko struka
Osoba koja boluje od Šizofrenije
Osoba sa izraženim Tamnim Flekama na koži

Velika većina ljudi kojima je dijagnostikovana ova bolest,boluje duže vremena,a da to uopšte ne znaju. Oko 20-30% boluje čak 7 godi. u proseku  pre nego što se sama bolest otkrije. Ovaj vremenski period nažalost ostavlja mogućnost za razne komplikacije kao što su visok nivo Holesterola,Visok Pritisak...


PREVENCIJA

Bilo da ste u rizičnoj grupi ili već oboleli,ishrana je ključni faktor za kontrolu i prevenciju Dijabetesa. Evo i saveta:

 Jedite bar 3 obroka dnevno koja nisu rastavljena više od šest sati.
 Zdrave užine poput Oraha ili Badema (30gr) su odlična opcija.
 Ishrana treba da sadrži što više Vlaknastih Ugljenih Hidrata i malo Skrobnih.
 Najbolje je jesti što vise Zelenog Povrća poput Spanaća,Zelene Salate,Brokolija.
 Od Skrobnih Ugljenih Hidrata najbolje je jesti Ovsene Pahuljice.
 Veštački zaslađivači su korisni,ali ne preterujte sa njima.
 Proteini treba da čine 30% dnevnog Kalorijskog Unosa.
 Masti treba da sačinjavaju 20-30% Kalorijskog Unosa.
 Ako ste žedni pijte vodu,izbegavajte Sokove,pogotovo Gazirana Pića.

Najnovije studije su otkrile da je Cimet odlično pomoćno sredstvo u kontrolisanju Dijabetesa. Doza je 1/3 Kafene kašike 3x Dnevno. Takođe vežbanje sa tegovima znatno povećava osetljivost ćelija na Ins.Trenirajte 3x nedeljno po 30-60 min.

Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA