MUSCLE MIND CONNECTION - MIŠIĆNA MASA


Muscle - Mind (Um - Mišić) Konekcija i vaš cilj.
Koliko je važno uključiti vaš Um u Mišiću za Hipertrofiju i trening snage? 

Muscle - Mind Konekcija protiv veće težine:

Evo pitanja koje smo dobili na našoj Instagram stranici:

"Ako možete da povećate težinu na vežbi,ali prestanete da osećate ciljani mišić kako radi sa tim povećanjem,da li je bolje da dodate težinu ili da ostanete na istoj i osetite tu Muslce - Mind Konekciju? Moj cilj je Hipertrofija."

Odgovor: Zaista zavisi od vežbe i svrhe treninga.

Tvoj glavni cilj je Hipertrofija tako da održavanje ispravne Muscle - Mind Konekcije sa ciljanim mišićem je važniji nego kod nekog ko trenira za snagu,jer je njegov glavni cilj pomeranje veće težine od tačke A do tačke B.

TRENING SNAGE

Čak i u treningu snage,neosećanje pravog mišića može biti znak kompenzacije i nekorišćenja pravih mišića da odrade posao. Kada treniram nekog u teretani,tolerantniji sam na glavnim dizanjima (Dopuštam im da ga osete malo manje),ali ako dizač oseća više u zglobovima nego u mišićima, ja spuštam težinu. Na treningu podrške ne povećavam težinu ako se osećaj izgubi jer je svrha treninga podrške da se poprave slabosti. Gubljenje osećaja je znak kompenzacije,što znači da vežba neće pogoditi mišić koji pokušavam da popravim.


TRENING ZA VELIČINU

Kada trenirate za Hipertrofiju osećaj u pravom mišiću je čak još važniji. Studija od autora T - Nationa,Dr. Brad Schoenfeld i Dr. Bret Contreras, je nedavno pokazala da je odziv Hipertrofije veći kada je Muscle - Mind Konekcija bolja. Dr. Nick WInkelman,koji je glava Atletskih performansi i nauke za irsku ragbi uniju i jednog od najboljih eksperata za fokus,pokazao je da kada su u pitanju Performanse i Kompleksni Pokreti,eksterni fokus bolji od internog. Ovo znači da na višezglobnim vežbama (Bench Press,Čučanj,Mrtvo Dizanje,Potisak,Zgib) je najbolje imati Eksterni fokus. Eksterni fokus je kada stavite svoje telo u relaciju sa okruženjem kako bi celo telo uradilo pravu stvar. Primer:

Na Mrtvom Dizanju:
 Ne mislite o opterećivanju lože (Interni Fokus)
 Mislite o pribijanju Gluteusa u zid iza vas (Eksterni Fokus)

Na Nabačaju:
 Ne mislite o kontrakciji vaših Listova i Trapeza (Interni Fokus)
 Mislite o guranju poda od vas eksplozivno (Eksterni Fokus)

Za Bench Press:
 Ne mislite o skupljanju vaših ramena (Interni Fokus)
 Mislite o tome kako oćete da raširite šipku ili o tome kako se gurate u klupu (Eksterni Fokus)

Za Čučanj:
 Ne mislite o guranju vaših kolena napolje (Interni Fokus)
 Mislite o zašarafljivanju vaših stopala u pod (Eksterni Fokus)


Na izolacionim vežbama bi trebalo da imate Interni Fokus,mislite o skupljanju ciljanog mišića. Ali na višezglobnim vežbama sa slobodnim tegom trebalo bi da imate Eksterni Fokus. Na Čučnju,Bench Press-u i Mrtvom Dizanju osećanje vežbe će doći od fokusiranja na optimalnu mehaniku dizanja - savršenu tehniku. Ako prestanete da osećate velika dizanja ispravno (Počnete da osećate u zglobovima ili se osećate nestabilno) onda je težina prevelika za vaš nivo.

Osećanje na izolacionim pokretima ili mašinama nije isto kao kod višezglobnim vežbi sa slobodnim tegom. Osećanje na izolacionim vežbama je o maksimizaciji Muscle - Mind Konekcije sa pojedinačnim mišićem. U višezglobnim vežbama se radi o raspoređivanju težine na sve mišiće na najbolji mogući način. Možda ne osećate istu direktnu tenziju u jednom mišiću,ali dizanje jednostavno daje dobar osećaj.

ZAKLJUČAK: Na izolacijama i mašinama smanjite težinu ako izgubite Konekciju Uma i Mišića. Na višezglobnim vežbama sa slobodnim tegom obalite težinu ako tehnika ne valja ili počnete da osećate više tenzije u zglobovima.

Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA