DECA I TRENING

Vreme je da se ozbiljno zapitate da li je upisivanje klinaca i adolescenata na neki grupni sport zaista dobra odluka? Grupni sportovi su po svojoj prirodi autoritativni, usled jake figure trenera i kapitena, a dodatno, potiskuju individualnost!

Grupni sportovi akcenat stavljaju na pobeđivanje umesto na razvijanje individualnih sposobnosti i veština, te samim tim klinci i adolescenti propuštaju da iskuse radost, samopouzdanje i zadovoljstvo koje se oseća nakon primetnih rezultata usled uloženog individualnog rada. Čak i oni grupni sportovi koji akcenat stavljaju i na individualne rezultate, kao što su gimnastika ili plivanje, u stvari se svode na automatizaciju i beskrajno ponavljanje pokreta, što je sa životnog aspekta, nepraktično.

I molimo vas, ne razglabajte o vrednostima o učenju timskog rada, odgovornosti i kako nas to treba voditi kroz život, jer je to obično sran... 

Sport je naravno poželjan, veoma koristan. Umesto grupnih sportova, postoji jedna odlična varijanta, koja pojedinca može učiti disciplini, samopouzdanju. U pitanju je dizanje tegova, a postoji mnoštvo razloga zašto bi klinci i mladi trebalo da treniraju.

1. Treniranje sa tegovima razvija osećaj samopoštovanja i samopouzdanja

Jedna od veoma važnih stvari za svako dete ili mladog u razvoju je da razvije osećaj lične vrednosti i samopoštovanja. Ukoliko to ne učine valjano, umesto da postanu samosvesni, oni će postati pravi sunđer koji će da apsorbuje sve oko njih, odnosno neće imati nikakvu svrhu kao jedinka.

Mnogo kompleksa, nesigurnosti, nevere u sebe, posledica je surovog okruženja u periodu adolescencije. Pojedini klinci izrastu, razviju se, drugi ostanu niski i bucmasti, postajući nesigurni u sebe i svoju telo i svoju pojavu.

Nezadovoljstvo svojom pojavom vodi hroničnoj anksioznosti, depresiji, bežanju u svet mašte, željom da se bude nešto nemoguće, ili nešto drugačije, što klinci vrlo često ne umeju valjano da definišu. Roditelji, čak i ako su svesni tih problema svoje dece, često ne znaju šta da rade, pa onda ili ignorišu, ili misle da novac može da reši sve, ili vuku svoje dete po lekarima, savetnicima, životnim trenerima, pružaju im materijalna zadovoljstva itd, sve što njihovo dete može odvući od "Nevolja".

Treniranje sa opterećenjem može klincima dati mogućnost da uvide da svojim radom mogu da promene sebe, tačnije svoju pojavu. Ovo je početni korak u razvijanju samosvesti i samopoštovanja. Nabacivanje mišića na ramena i ruke, ili gubljenje mlitavog stomačića, može za klinca uraditi više nego višegodišnje savetovanje sa nekim ekspertom koji priča nerazumljivo.

Naravno, samopoštovanje i samosvest ne odnose se samo na fizičku pojavu, ali je ona za adolescente najvažnija u tom periodu. Pored toga, razvijanje discipline koje će svakako biti potrebno za klinca da unapredi svoj fizički izgled, pomoći će mu i u životu.

2. Treniranje može pomoći klincima da se odbrane

Biti fizički jak, snažan, nije isto kao i biti član školske sekcije krav mage, ili neke druge misteriozne borilačke veštine. Ono što ljudi danas nekako odbijaju da shvate jeste da osećaj fizičke snage pojedincu svakako donosi određenu dozu sigurnosti, posebno kada je u pitanju školsko okruženje. Možda zvuči politički nekorektno, ali snaga se među klincima poštuje! Postavite stvari ovako: kada najkrupniji bucko u razredu ima neki problem u glavi, pa poželi da maltretira druge ili da im otima užinu, naravno da će izabrati onog najslabijeg.

3. Treniranje će od klinca napraviti zdravijeg klinca

Oko ovoga nema mnogo rasprave. Usled nezdrave ishrane i načina života mnogi današnji klinci već u periodu adolescencije, neki i ranije, imaju problema sa holesterolom, razmerom Omega 6 i Omega 3, dijabetesom i tome slično. Dalje, u njihovom telu nema ni dovoljno Kalcijuma koji podržava naš skelet u razvoju i čini naše telo jačim.

Treniranje sa tegovima čini klince, kao i sve ljude naravno, zdravijim i svesnijim potrebe za pravilnom ishranom. Ishrana dobija na potpuno drugom značaju kada trenirate: sada hrana nije samo nešto što trpate u usta kada vam je dosadno ili kada igrate video igrice. Sada hrana postaje gorivo, gradivni materijal za vaše nove kilograme mišića. Hrana dobija pravu svrhu kada trenirate.

4. Treniranje može ojačati porodične veze

Lako je ostvariti osećaj povezanosti sa klincima u najranijem periodu njihovog života. Bebe su slatke, ograničena im je pokretljivost, nisu u stanju da pričaju mnogo, a imaju i potrebe koje je lako uočiti, a koje su uglavnom fiziološke, spoljašnje prirode (Hrana, odmor, nužda itd.). Drugim rečima, gajenje bebe nije mnogo drugačije od gajenja nekog kućnog ljubimca, ili čak kućne biljke, samo što se ovi drugi ne dernjaju u sred noći i ne menjaju pelene 5x na dan.

Ipak, mnogi roditelji nisu dovoljno vešti da zadrže ove emotivne veze, bar ne u istom intenzitetu, i onda kada bebe porastu i uđu u pubertet. Ali, treniranje vam daje nešto da delite sa svojom decom, mogućnost da im odajete priznanja za njihov trud i rezultate, što je veoma važno, posebno jer je i mališa u stanju da primeti napredak sam, pa neće misliti da kada ga hvalite, jednostavno to govorite samo zato što mislite da on to želi da čuje.

Dalje, ukoliko ste i sami iskusan vežbač, a ako čitate ovaj text, trebalo bi da jeste, shvatićete da svojim radom u stvari treba da budete primer svom detetu. Umesto onoga "Radi ono što ti ja kažem", pustite klince da sami uvide na vašem primeru šta je dobro, šta ne. Onda kada im treniranje postane navika, samo ih blago usmeravajte i uživajte u posmatranju njihovog razvoja i napretka!

5. Individualni napredak kroz dizanje tegova je značajniji nego drugi grupni sport

Grupni sportovi mogu pomoći klincu da se izgradi, ili ga uništiti. Prečesto se dešava ovo drugo. Imajte u vidu da na jednog pristojnog fudbalera dođe nekoliko klinaca koji nisu uspeli da izgrade svoje mesto i status. Pa, da li ima svrhe tim momcima i devojkama pričati o takmičarskom duhu i timskom radu? Naravno da ne!

Tu je i konstantna potreba za pobeđivanjem, koje nije uvek rezultat boljih veština i većeg rada. Uzmite samo u obzir i one situacije kada trener kaže da treba da se vreme odugovlači, da se lažira povreda, rečju da se radi sve osim one igre zbog koje vaš klinac i trenira. Tu su i oni prljavi udarci, uvrede, provokacije i tome slično, sve kako bi se protivnik dekoncentrisao, a samo radi pobede. Takve pobede nemaju, bar ne bi trebalo da imaju sladak ukus!

Klincima treba govoriti da je pobeda najvažnija u pravnim sporovima, ratovima, poslovnim pregovorima, bolestima, lutriji, ali ne i podjednako važna u sportu, osim ukoliko im plata ne zavisi od toga. Ovde asociramo na one jadnike čije raspoloženje u ponedeljak zavisi od toga kako je njihov tim igrao u nedelju.

Dizanje tegova, sa druge strane, ne traži nikakav tim, menadžera, sudiju itd. Pobeđivanje se sastoji u ulaganju u sebe i ostvarivanju ličnih ciljeva. Dizanje tegova je izrazito personalno i zadovljavajuće. Vrlo brzo naučite da, bez obzira koliko ste jaki ili dobri na nekoj vežbi, uvek postoji neko ko je bolji od vas u tom momentu. Ukoliko to ne možete da prihvatite, te ukoliko vam je jedino važno da budete najbolji kako biste se osećali dobro, onda ovo nije aktivnost za vas.

6. Dizanje tegova je neprekidan sport

Dizanje tegova ne zavisi od godišnjeg doba, vremenskih prilika, čak ni mesta. Trenirati možete bilo kad i bilo gde. Odvija se neprekidno, ako vi to želite. Kao život, na primer.

7. Dizanje tegova može održati vaše dete na pravom putu

U periodu između 13 i 19 godina klinci su pod veoma snažnim uticajem telesnih horm. osećajući posledice koje uglavnom ne umeju da razumeju. Ovo uzrokuje nemir, nezadovoljstvo, anksioznost, ali i potrebu za "Smirujućim" sredstvima, poput alkohola, izlazaka, droge, potrebe za prihvatanjem od strane drugih ljudi, ili onim buntovničkim stavovima u kojima iskazuju lažno kako ih niko i ništa oko njih ne zanima. I da, kao odjednom, misle da su im roditelji budale. Danas za to imamo politički korektan izraz "Jaz između generacija", ili "Razlika u godinama".

Bilo bi neozbiljno tvrditi kako treniranje može spasti svakog klinca da ne skrene u tamnu stranu, ali osobine poput discipline, samospoznaje, zdravlja, individualnog razvijanja, poštovanja od strane roditelja i nagrađivanja po zasluzi, svakako zvuče obećavajuće u smislu pravilnog razvijanja karaktera mladog momka ili devojke.

8. Treniranje pojačava privlačnost između klinaca

Danas sve češće možemo da primetimo da se i devojke nadmeću sa momcima u mnogim aktivnostima. Tokom odrastanja dečaci i momci uglavnom uvide da su devojke u proseku slabije od njih, pa, s' obzirom na prisustvo sporta u njihovim životima, polna nejednakost dolazi do izražaja, formirajući pogrešne predstave o ženama. Te predstave, nažalost, često znaju da prate pojedince tokom celog života.

Dizanje tegova ne prepoznaje pol. Ista prostorija, isti alat. I da, iako će momci verovatno dizati veće težine i biti krupniji, vrlo lako se može desiti da u treniranju nogu budu skoro jednaki.

Postoji realna šansa da momci u takvoj situaciji devojke počnu gledati kroz drugo svetlo, kao ženske ratnike, takođe željne razvoja i napretka. Ovo bi možda, ali možda, moglo pozitivno da se odrazi i na buduće rezonovanje muško-ženskih odnosa.


Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA