VITAMIN D - MISLITE O TOME

PREDNOSTI OPTIMALNOG UNOSA VITAMINA D

1. Vitamin D promoviše mišićne funkcije

Vitamin D se sintetiše u ljudskom telu pri reakcijama koje se okidaju kada je telo izloženo sunčevoj svetlosti. Pored toga, može se unositi i ishranom onda kada pojedinac jede masnu ribu, pečurke, a takođe se može unositi u organizam i u vidu sportske suplementacije.

Više nedavno objavljenih studija uspešno su pokazale da deficit ovog Vitamina stoji u uzročnoj vezi sa raznim stanjima poput i negativnih posledica po strukturu kostiju, zatim uzrokuje slabost mišića, odnosno manjak energije, a isto tako može doći i do spuštanja ispod normalnih nivoa Horm. koji su značajni za reprodukciju kod ljudi. Sa druge strane, sudeći prema brojnim zdravstvenim organizacijama i autoritetima druge vrste, optimalne koncentracije vitamina D u telu umanjuju rizik od osteoropoze, zatim preventivno deluju na mehanizme koji uzrokuju upalne procese u telu i promovišu normalno odvijanje mišićnih funkcija.

Nedavno objavljena studija sprovedena na Univerzitetu u Bostonu ponudila je zaključak da manjak Vitamina D kod sportiste uzrokuje umanjivanje aerobnog kapaciteta, kao i uvećanje indeksa telesne težine. Sa druge strane, znamo da Vitamin D aktivira gene i supstance koje se ponašaju kao signali ćelijama čija je aktivnost veoma važna za procese mišićnog rasta, fizičke snage, kao i radnih performansi. Kako pojedinac stari, tako je još značajnije da nivoe Vitamina D održava optimalnim.

2. Jače doze Vitamina D i Kalcijuma pomažu u sagorevanju masnoća

Ljudske ćelije imaju određen životno-radni vek koji se može opisati kao period rasta i razvoja ćelije i na kraju umiranja (Apoptoza). Zanimljivo je spomenuti da današnji istraživači koji se interesuju za problem gojaznosti tragaju za načinima na koje mogu bezbedno odstranjivati, "Ubijati" masne ćelije u telu i tako redukovati ukupnu telesnu masnoću gojazne osobe.

Istraživači sa Univerziteta u Južnoj Dakoti zaključili su da je grupa miševa koja je dobijala visoke doze Vitamina D i Kalcijuma zabeležila značajno redukovanje telesne masnoće, uvećanje koncentracije Vitamina D u krvi, poboljšanje regulacije šećera u krvi, a takođe su bili uvećani i markeri koji određuju metabolizam masnoća u telu. Redukcija masti je, prema mišljenju istraživača u ovoj studiji, primarnoostvarena kroz uvećanje apoptoza masnih ćelija. U okviru zaključka, istraživači su istakli da jače doze Vitamina D i Kalcijuma mogu promovisati regulaciju telesne masnoće preko intenziviranja procesa odumiranja ovih ćelija, ali posledice po zdravlje pri dugoročnom unosu ovih doza za sada su nepoznate. 

3. Deficit Vitamina D povezan je sa slabijim performansama i gojaznošću

Istraživači sa Univerziteta u Luzijani su ponudili zaključak da nizak nivo Vitamina D u krvi je u uzročnoj vezi sa slabijim aerobnim kapacitetom pojedinca, odnosno višim indeksom telesne težine, tj. gojaznošću. U studiji su učestvovali mladi studenti univerziteta, od kojih je polovina bila u deficitu sa Vitaminom D, sa vrednostima iz krvi ispod 250 HD.

Ipak, rezultati ove studije ne moraju se prihvatiti kao postulati iz razloga što grupa studenata koja je bila u deficitu ovog Vitamina imala je redukovanu fizičku aktivnost,  a i kada su vežbali nisu bili izloženi sunčevoj svetlosti.

4. Vitamin D promoviše produkciju Muškog primarnog Horm. T.

Preciznije rečeno, Vitamin D se sintetiše u ljudskoj koži u reakciji koja podrazumeva holesterol i dejstvo sunčeve svetlosti. Kao što je već istaknuto, može se unositi i ishranom, odnosno suplementacijom. Pored pobrojanih pozitivnih posledica na zdravlje treba istaći da ovaj Vitamin može pomoći u prevenciji nekih vrsta kancera, zatim u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, depresije i demencije. A, prema mišljenjima austrijskih istraživača, Vitamin D je takođe značajan za sintezu Muškog primarnog Horm. T. u test..ima.

U okviru laboratorijske studije istraživači su izolovali ćelije iz test..a ljudi koje su potom bile tretirane dozama Vitamina D u kombinaciji sa luteinizirajućim Horm. i IGF-1 od kojih oba stimulišu produkciju Horm. T..

Zaključak studije bio je da dodavanje Vitamina D dodatno poboljšava formaciju Horm. T. Jedino što se ovoj studiji može zameriti jeste pitanje da li bi se ovi rezultati dodavanja Vitamina D ostvarili i na živim muškarcima?

5. Da li suplementacija Vitaminom D nudi koristi sportistima?

Više skorijih studija je povezalo deficitne vrednosti Vitamina D sa oslabljenim zdravljem kostiju, slabošću mišića i drugim negativnim stanjima. Rezultati studije istraživača sa Novog Zelanda govore da je nizak nivo Vitamina D povezan sa slabijim aerobnim kapacitetom, koji determiniše potencijal i granice pojedinca pri izvođenju aerobnih aktivnosti poput trčanja na primer. Takođe, ista studija je pokazala da ovo stanje u dužem vremenskom periodu utiče i na pojavu gojaznosti.

Istraživači smatraju da održavanje adekvatnih nivoa Vitamina D kod starijih osoba može doprineti uvećanju mišićne mase odnosno održavanju aerobnih kapaciteta, tj. radnih performansi.

Radi očuvanja objektivnosti, potrebno je istaći da u ovom momentu potrebno je više stručne literature kako bi se formirao valjan stav o tome da li suplementacija Vitaminom D nudi naročite koristi sportistima.

6. Uvećanje prostate kod muškaraca može biti povezano sa deficitom Vitamina D

Uvećanje prostate je veoma prisutna pojava kod starijih muškaraca i to je proces koji se, po pravilu, intenzivira kako muškarac stari. Izraženo u brojkama, u proseku se prostata uveća za oko 50% kod muškaraca starijih od 50 godina, odnosno oko 80% kod muškaraca starijih od 80 godina života!

Simptomi da je ovaj proces u nekoj fazi odvijanja odnose se na neprijatnosti u vezi sa mokrenjem: neželjeno, iznenadno mokrenje, intenzivan nagon za mokrenjem, nekompletno pražnjenje urina prilikom mokrenja itd...  Zaključak istraživača sa Univerziteta u Njujorku odnosio se na stav da je deficit u Vitaminu D povezan sa uvećanjem prostate kod muškaraca. Uvećanjem unosa ovog Vitamina, bilo kroz ishranu, bilo u formi suplementacije, umanjuje proces uvećanja prostate.

Suplementi koji sadrže Vitamin D za sada nemaju poznatih neželjenih efekata i mogu pomoći mnogim muškarcima u prevenciji, odnosno boljem kontrolisanju ovog čestog problema starijih muškaraca.


Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA