JAY CUTLER - SAVETI ZA VEŽBAČE

Ukoliko niste takmičar, onda ne treba realno da organizujete život kao oni. Ipak, s'obzirom da su njihovi rezultati očigledni, nije loše da se principi za koje oni tvrde da su im dali napredak, oprobaju u programima svakog od nas. U nastavku istaći ćemo nekoliko principa koje čuveni Jay Cutler koristi  u svojoj rutini.

VELIKI OBIM TRENING

Jay Cutler: "Oduvek sam bio pristalica treninga velikog obima, i u mladosti i danas". Mnogi vežbači često potpuno neracionalno izbegavaju veći obim treninga jer strahuju da će dovesti telo u stanje pretreniranosti, a upravo ovaj strah čini da se pozitivne koristi volumenskog treninga ostvare. 

UVEĆAJTE UČESTALOST TRENIRANJA MIŠIĆA LEĐA

Četvorostruki šampion je jedan od najboljih u pozi širenja latisimusa i u tome je mogao stati pored legendarnog Ronia Coleman-a. Kao i on i Jay je trenirao (i još uvek trenira) leđa 2x nedeljno. U jednom treningu se fokusira na uvećanje obima kroz pokrete povlačenja i vežbi na kabl mašinama, a u drugom juri punoću mišića najčešće pomoću veslanja i mrtvog dizanja.

UNAPREDITE KVALITET OPORAVKA

Masaže tkiva mogu biti veoma korisne sa aspekta oporavka. Ne može štetiti da bar jednom nedeljno idete na temeljnu masažu. Ovo vam dodaje na fleksibilnosti i omogućava da tokom godina (a kako vam se obimi uvećavaju) relativno zadržite gipkost tela i trenirate u punom rasponu pokreta.

IZVODITE UNILATERALNE POKRETE

Kao kod mnogih takmičara i kod Cutler-a se može primetiti asimetričnost leve i desne strane. Njegova leva strana je bolje razvijena. Ovaj problem  se trudio da prevaziđe izvođenjem unilateralnih pokreta pri svakom treningu za noge i ruke, sa posebnim fokusom da "Popuni rupe", tj. ojača svoje slabe tačke i dodatno unapredi jake.

POSVETITE PAŽNJU SVIM MIŠIĆNIM GRUPAMA

Za razliku od mnogih takmičara, Jay Cutler posvećuje pažnju celom telu, što znači da često radi posebne serije za podlatkice, listove, trbušnjake, rečju "Sekundarne" ili "Male" mišićne grupe. 

PRIPREME PRED RADNE SERIJE

Cutler ovde ne misli striktno na zagrevanje, već na izvođenje pokreta manjim opterećenjem kako bi testirao stanje tela i mišića i isplanirao radnu seriju.

DRŽITE SE PRINCIPA 8-12 PONAVLJANJA

Do 2004.godine Cutler je najčešće serije radio u rasponu 8-10 ponavljanja, a u mladosti u još manjem. Ipak, poslednjih godina se prebacio na 10-12 za veće mišićne grupe. Ruke i listove trenira najčešće u rasponu 12-15. U praksi, često se desi da ne broji ponavljanja već se rukovodi osećajem koji dobija u radnim mišićima. Najbitnije mu je da oseti mišić kako radi i kako se puni krvlju i širi. 

PAMETNO PLANIRAJTE SUPLEMENTACIJU

Whey Protein treba da bude osnovni suplement i njegova svrha je da vam bude dodatak u dnevnom unosu proteina. Dobri suplementi jesu i Kreatin, kao i BCAA. Nema razloga ne uzimati i multivitaminske komplekse i minerale kako bi bili sigurni da unosite i mikronutrijente neophodne za valjani oporavak.

ULAŽITE U ISHRANU

Kalorije su osnov izgradnje vaše forme. Izvori makronutrijenata i mikronutrijenata treba da budu kvalitetni, svakodnevni i optimalno zastupljeni. Jay obično ima 6-8 visokoproteinskih obroka dnevno.

NE IZMIŠLJAJTE PREVIŠE SA "ŠOK" METODAMA

Jay lično nije pristalica ove filozofije u treniranju. Najvećim delom svoje karijere, držao se klasičnog programa i klasičnih, proverenih tehnika. 

STIMULIŠITE MIŠIĆE NA SVE MOGUĆE NAČINE 

Tokom karijere, Cutler je shvatio da uz minimalne modifikacije stava ili hvata prilikom izvođenja istog pokreta, može ostvariti različite rezultate i stimulisati mišiće na različite načine što je veoma važno jer sprečava telo da se prilagođava na identičan tip stimulacije kojem ga izlažete tokom treninga. 

DRŽITE LINIJU TOKOM CELE GODINE

Naravno, odstupanja u formi tokom perioda takmičenja i perioda priprema se podrazumevaju, ali nikada ne dopustite sebi previše opuštanja u off sezoni, jer to onda znači i duplo težu fazu priprema sa umanjenim šansama da unapredite formu od prošle godine. Držeći se uglavnom planiranog modela ishrane i treninga lakše ćete pratiti vaš napredak, uočiti gde grešite i tome slično. 

Pratite kako telo reaguje na trening. 
Svaki trening se računa u procesu napretka. 

Izvor: flexonline.com


Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA