FLEX LEWIS – SUŠTINA TRENIRANJA

Flex Lewis gura neki svoj fazon bez pardona. Popularni "Velšanski zmaj" zajedno sa svojim nutricionistom i trenerom Neilom Hillom ima sveže ideje o načinu treniranja i ishrane. U svemu, od raspona ponavljanja u serijama, do dužine odmora između njih, Flex skoro ništa ne radi na stari, tradicionalni način, jer kako sam ističe, ne želi da ostvaruje iste rezultate kao prethodnici. Ne, on teži nečemu novom, nečemu ultimativnom.

Principi koje Flex implementira u svojim treninzima i koje smatra najznačajnijim:

1. Konstantne promene

Unošenje promena je suština njegovog načina treniranja. U stvari, u velikoj meri njegov pristup treningu se oslanja na Y3T (Yoda tri trening) njegovog trenera i nutricioniste Neila Hilla. Y3T princip sastoji se od tri stila treninga koji se ciklično menjaju na sledeći način:

 U prvoj nedelji fokus je na osnovnim vežbama sa serijama od 6 do 10 ponavljanja
→ U drugoj nedelji  se rade osnovne i izolacione vežbe sa 8-12 ponavljanja
 U trećoj nedelji je sve na visokom nivou: visok broj ponavljana i intenzitet treninga, mnogo tehnika forsiranja

Nakon treće nedelje ciklus se opet ponavlja. Iako je ovo kamen temeljac njegovog treninga u jeku priprema za najjača takmičenja, Flexov stil ipak malo se razlikuje od "Tradicionalnog" Y3T.

2. Kritikovati, unaprediti, usavršiti

Flex se ne fokusira na svoje prednosti, već na svoje slabosti kako bi ih u što većoj meri unapredio i postigao perfekciju telesne forme i građe. Njegove slabosti su se tokom godina kritičkog pristupa i velikog rada pretvorile u njegove prednosti ili su umanjile zaostatak za njegovim najjačim adutima.

Kada se tokom 2004. Godine prvi put pojavio na bini, bilo je vidno da su njegove noge neproporcionalne u odnosu na torzo. Šta je uradio? Smanjio je treniranje nožnih mišića i istovremeno se posvetio jačanju gornjih mišićnih partija, pre svega mišića ruku.

3. Raditi ono što ti prija i daje rezultate

Flexa ne zanima reputacija koju pojedine vežbe imaju. Primera radi, mrtvo i čučanj se smatraju "Hardcore“ vežbama, dok bi ekstenzija tricepsa konopcem bila "Fensi" vežba.  Isključivo se vodi onim što mu u najvećoj meri pomaže da stimuliše mišićno tkivo. Njegov jedini cilj u treningu jeste da svoje mišiće dogura svaki put do neke nove granice i tako da ih stalno tera da se prilagođavaju njegovim potrebama. Da li će to uspeti "Hardcore" ili "Fensi" vežbama nije bitno.

4. Veliki obim treninga

Obim treninga zaista dobija novo značenje kada vidite Flexa kako trenira. Radi bez odmora, često uz veliki broj ponavljanja u radnim serijama, kojima obično prethodi jedna gigantska serija za koju Flex tvrdi da mu služi za zagrevanje.

 Obično uradi jednu gigantsku za zagrevanje, a potom 3-4 radne  gigantske serije. Flexova jedna gigantska serija se obično sastoji od 5 vežbi sa po 20 ponavljanja u svakoj: ekstenzija tricepsa konopcem širokim hvatom, pa potom uskim, ekstenzija EZ šipkom, jednoručna ekstenzija i na kraju potisak iznad glave konopcem.

Kod prosečnih vežbača trening za triceps se obično sastoji od ukupno 100-120 ponavljanja, dok kod Flexa taj broj ide na 400-500! Nakon ovih gigantskih serija, prelazi na neke od osnovnih vežbi sa većim težinama kako bi dokrajčio tricepse.

5. NE vodite preterano računa o brojkama

"Ključna stvar nije u broju odrađenih ponavljanja, nego u količini stresa koju ste zadali mišićnom tkivu", tvrdi Flex i nastavlja "Nekome prija da radi serije sa 3-5 ponavljanja. Meni na primer osećaj zamora u mišiću počinje da se stvara negde oko i posle 10. Ponavljanja, tako da ostalih 5-10 ponavljanja stvarno odradim maksimalno u tom momentu, kako bih izvukao što veću korist od svake serije. Želim da tokom celog treninga održavam tenziju u mišićima. Upravo je to onaj teški rad koji vam daje mogućnost da rastete i postajete bolji". 

6. Budite jedinstveni

Tokom godina Flex se nije plašio da sam oproba neke nove pokrete, šablone broja serija i ponavljanja, metode u vezi sa intenzitetom, obimom treninga i slično. Za primer uzećemo njegove listove koji su od uvek bili veoma naglašeni deo njegove građe, pa ih dugo uopšte nije ni trenirao. Nezavisno od toga, onda kada ih trenira Flex ih stimuliše nečim što naziva "Hibridni trening".

"Hibridni trening je u stvari tri-set, ili gigantska serija, ali uključuje kako vežbe sa opterećenjem, tako i one sa sopstvenom težinom i podrazumeva mnogo istezanja i grčenja. Pojedinci misle da sam mazohista kada vide način na koji treniram listove, a verujte mi da možete odraditi paklen trening listova koristeći vežbe u kojima je opterećenje samo vaša težina". 

7. Trening partneri

Po Flexovim rečima veoma je važno imati nekoga pored sebe sa kim ćete zajedno trenirati. Ne mora se raditi o vrhunskom takmičaru, ali je bitno da su zagriženi vežbači jake motivacije. Obično upravo oni koji nisu na vrhunskom nivou imaju znatno jaču motivaciju za trening kako bi se unapredili. 

Ključna stvar je da se radi o ljudima koji su u stanju da i sebe i mene guraju da radimo više i bolje i da zajedno trpimo umor i bol. Na taj način onih par dodatnih ponavljanja na samom kraju odrade se  efikasnije što može napraviti veliku razliku.

8. Prednost obimu nego intenzitetu

"Kada sam bio mlađi, trenirao sam sa Dorijanom koji je poznat po svom HIT pristupu u treningu. Mišljenja sam da tada nisam imao dovoljno godina za takvu vrstu treninga. Danas sam ipak fan obima a ne intenziteta, jer kada odradim HIT trening imam utisak kao da su stvari prošle prebrzo i da nisam odradio dovoljno serija i ponavljanja". 

9. Veza između mišića i mozga

Neuromuskularna veza je veoma važna. Da nije unapredio ovaj aspekat treninga, Flex bi verovatno bio poznat po svojim prenaglašenim nogama, a ne po jednoj od najlepših građi u svetu Bodybuilding-a. 

"Tek nedavno sam naučio kako da zaista pogodim grudi a da ne uključim previše prednje rame. Ključna stvar u tome bila je što sam prestao da radim pojedine vežbe, prestao da brinem o opterećenju koje koristim i isključivo sam se fokusirao na kontrakcije. Vremenom sam uspeo da unapredim i fokusiranje prilikom svakog pokreta što mi omogućava da stvorim veoma jake kontrakcije".

10. Vizija

"Uvek treba razmišljati unapred, kako sebe želite da vidite u budućnosti. Za mene je to razmišljanje kako želim da izgledam na narednom takmičenju. Ne zapostavljam nijedan deo svog tela, jer na ovako visokom nivou i najmanja praznina može značiti slabiji plasman. U jednom treningu se fokusiram na gornji segment grudi, u drugom na srednji segment leđa, u trećem na zadnji segment ramena i tako stalno dok ne obuhvatim bukvalno svaki deo svog tela".

Izvor: flexonline.com


Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA