PROBIOTICI I NJIHOV ZNAČAJ
Ako je 20-i vek bio vek Antibiotika, onda je 21 vek PROBIOTIKA!
Pročitajte deo još jedne studije, gde su izdvojene OSNOVE!
80% našeg celokupnog imunoloskog sistema nalazi se u našem digestivnom traktu! Pored uticaja na naš imunološki sistem, naš digestivni sistem je drugi najveći deo našeg neurološkog sistema!!
Tajna vraćanja vašeg digestivnog zdravlja je ujednačavanje dobrih i loših bakterija u vašem stomaku.
Probiotici su prijateljske bakterije koje kolonizuju naš probavni trakt i podržavaju sposobnost našeg tela da apsorbuje hranljive materije i da se bori protiv infekcije.
Zapravo je 10x više Probiotika u vašem stomaku nego ćelija u vašem telu!
Ako nemate dovoljno Probiotika, neželjeni efekti mogu uključivati digestivne poremećaje, probleme sa kožom, kandidom, autoimuno oboljenje i česte prehlade i viruse.
Istorijski gledano, imali smo dovoljno Probiotika u našoj ishrani kada smo konzumirali svežu hranu sa nezagađenog tla i fermentirali hranu kako bi je držali dalje od kvarenja.
Međutim, zbog zamrzivača i sličnih uređaja kao i opasnih poljoprivrednih praksi kao što su namakanje hrane sa hlorom, naša hrana danas ne sadrži Probiotike, a većina hrane zapravo sadrži opasne antibiotike koji ubijaju dobre bakterije u našim telima.
Prednosti Probiotika:
- Jačaju imuni sistem
- Poboljšano varenje
- Povećana energija iz Vitamina B12
- Bolji dah
- Zdrava koža
- Smanjenje rizika od prehlada i gripa
- Sprečavanje inflamatorne bolesti creva
- Pomoć kod gubitka viška telesne težine
Probiotičke ubice koje sprečavaju vaše telo da dobiju sve koristi od Probiotika:
- Antibiotici
- Šećer
- Voda iz česme
- GMO hrana
- Emocionalni stres
- Hemikalije i lekovi
Dok se sva naša pažnja odnosi na količinu i kvalitet hrane koju jedemo, optimalna probava proteina i ugljenih hidrata često je potcenjena u smislu probave istih!
Drugim rečima, rezultati kojima težimo mogu biti lakši i toliko veći ako imamo dovoljne nivoe digestivnog enzima kako bismo osigurali ispravnu apsorpciju hrane koju jedemo.
Čak i uz pravilnu ishranu, možda nećemo dobiti dovoljno probavnih enzima za razbijanje nutrijenata potrebnih za digestiju! Digestivni enzimi se prirodno proizvode u našim telima i nalazimo ih (ili bar tako često mislimo) u hrani koju jedemo.
Zašto onda imamo probleme sa probavom i ne možemo pravilno da apsorbujemo hranu?
Genetičke razlike (Intolerancija Laktoze i Glutena), slabiji kvalitet hrane koju jedemo i kuvanje, koji uništavaju enzime koji su tu da bi omogućili lakšu apsorbciju, čine nas deficitarnim sa enzimima.
Sveže voće i povrće mogu biti način za povećanje nivoa digestivnog enzima, ali čak i ovaj pristup može biti pogrešan u raspoloživosti, nutritivnom kvalitetu i optimalnoj količini hranljivih materija.
Sve obrađene namirnice su potpuno lišene varijabilnih enzima, a sirove "Zdrave" namirnice često ne sadrže dovoljno. I ako vam sve ovo nije bilo dovoljno zabrinjavajuće, evo još jedna informacija: Stomačna kiselina koju proizvodimo za razgradnju hrane stvarno može da deaktivira enzime koje ova hrana zahteva za pravilno varenje.
*Zbog toga su nam potrebni dodaci ishrani koji se sastoje od sledećih sastojaka ili svih njih u jednom a to su: Od amilaze, proteaze, glukoamilaze, lipaze, celulaze, laktaze i pektinaze uz dodane enzime bromelain, papain i alfa galaktozidazu!
*Svaka od njih ima specificnu ulogu: Neke razbijaju masnoće, neke su specijalizovane za "Rasturanje" ugljenih hidrata, dok treće deluju na proteine.
Comments