NAJVEĆE ZABLUDE O HRANI

Šta bi trebali da zapamtite:

 Protein soje je skoro beskoristan kada je izazivanje proteinske sinteze u pitanju

 Detoksikacija jetre unosom kafe je glupost

 Prestanite da brinete o vezi nivoa Horm. Rasta i mleka

 Nije moguće sprečiti nastanak kancera tako što ćete izbaciti šećere iz ishrane

 Nije nužno uneti sve potrebne mikronutrijente u jednom danu
     Postarajte se da vam unos bude optimalan na nedeljnom nivou

 Oni koji piju nemasno mleko neće biti ništa mršaviji od onih koji piju "Masno"

 Prestanite da budete paničar kada je u pitanju unos fruktoze

 Jedenje ćuretine ne znači da će vam se odmah potom prispavati

1. PROTEIN SOJE JE KVALITETAN

Pre oko 15 godina pojavile su se studije koje jasno ukazuju na to da unos proteina iz soje utiče na spuštanje nivoa muškog primarnog horm. T. u telu. I pored toga, mnogi vežbači i danas smatraju da je soja kvalitetan izvor proteina i redovno je unose u svojoj ishrani za koju smatraju da su je isplanirali za mišićni rast.

Dodatno, nedavna studija izvedena na jednom američkom univerzitetu je zaključila da kada je u pitanju indukovanje proteinske sinteze, soja ne daje veće efekte u poređenju sa vodom! Ispitanici su u jednoj grupi dobijali 0g proteina, u drugoj 20g proteina iz soje, u trećoj 40g proteina iz soje, nakon treninga i u fazi oporavka od treninga. Sa druge strane bile su grupe koje su dobijale 20 i 40g Whey Proteina u istim periodima kao i prethodno spomenute grupe.

U grupi koja je dobijala 40g proteina soje zabeležena je umerena sinteza proteina, dok je u grupi koja je dobijala 20g proteina soje nivo proteinske sinteze bio jednak nivou u grupi koja nije uopšte dobijala proteine. Sa druge strane, u obe grupe koje su dobijale Whey Protein, uvećanje sinteze proteina je bilo veoma značajno. Istraživači su zaključili da je Whey po ovom pitanju znatno bolja opcija usled veoma veće koncentracije Leucina, Aminokiseline za koju je poznato da veoma mnogo stimuliše anaboličke mehanizme.

Ako vas one ranije studije o uticaju soje na spuštanje nivoa muškog primarnog horm. T. nisu ubedile da je ne unosite, onda bi trebalo da obratite pažnju na ovu poslednju studiju, prema kojoj je jasno da je Whey Protein svakako bolja opcija!

2. DETOKSIKACIJA JETRE KAFOM

Ne tako davno, neki od stručnjaka među nama su pomislili da je periodično čišćenje organizma poželjno, usled činjenice da su voda, namirnice i vazduh oko nas zagađeni toksičnim hemikalijama. Neki od stručnjaka su nam savetovali, i to i dalje čine, da umesto pravih namirnica, periodično unosimo nekakve blendove, sasi vode i tome slično, kao da su pravi eliksiri mladosti. Sa druge strane, oni ekstremniji su predlagali medicinske intervencije u kojima se sadržaj creva prazni.  

Pa, da budemo objektivni svi oni su donekle bili u pravu.  Okruženje zaista jeste zagađeno danas, ali naše telo ima veoma efikasan sistem odbrane za to, koji je prisutan i u jetri i u bubrezima. Dodatno, ne postoje opipljivi dokazi još uvek, da nam razni biljni blendovi pojačavaju efikasnost ovih sistema.

Ipak, ovim sistemima svakako jeste potrebna podrška kroz našu pravilnu ishranu. Paradoksalno, niži unos kalorija i striktna dijeta prazne našu jetru od prisustva aminokiselina poput Cisteina, Glutamina, Glicina i drugih, a koje su važne u procesima detoksikacije. 

Imajući u vidu dijuretičke efekte kafe, mnogi "Stručnjaci" predlažu da na dnevnom nivou uvećamo unos kafe, kako bismo podstakli čišćenje i pražnjenje tela. Takva praksa neće doprineti efikasnosti ovih odbrambenih sistema, iako možete zaista primetiti učestale odlaske u toalet.

3. HORM. RASTA U MLEKU JE ŠTETAN

Prestanite da gajite fobiju od Horm. Rasta i misli da će vam od njega izrasti dve glave. Istina, mlečna industrija koristi Horm. Rasta kako bi uvećala produkciju mleka, i jeste, delovi tog Horm. završe posle u mleku koje pijemo. Pa?!

Horm. Rasta je u stvari jedan ogroman proteinski molekul koji se po unosu razbija na sastavne aminokiseline, skoro kao i svaki drugi protein. Osim toga, u mleku je u pitanju GOVEĐI Horm. Rasta, pa, osim ako vi i vaši roditelji niste bili goveda u prethodnom životu, nema mesta brizi.

4. UNOS ŠEĆERA UTIČE NA STVARANJE KANCERA

Tokom 2007. jedan tupoglavac je objavio naslov o kancerima, u kojem, između ostalog, kaže kako se "Kanceri hrane određenom vrstom hrane, kao što su šećeri!".

Ovo je naravno uticalo na mnoge da potpuno prestanu sa unosom šećera. Ovoj histeriji su u mnogome doprineli i razni lekari svojim savetima pacijentima. 

Problem je usložnjen i činjenicom da veoma veliki broj današnjih namirnica sadrži šećere u određenoj formi i određenoj koncentraciji, a ukoliko poznajte neke osobe koje su nalažost obolele od kancera, onda vrlo verovatno znate da je veliki problem kod njih nedovoljan unos kalorija, jer usled hemoterapije gube apetit u velikoj meri.

Postoji više problema u vezi sa neredovnom ishranom, ali jedan je posebno važno istaći. Studije su još u osamdesetim godinama isticale da ukoliko naša težina padne ispod 66% od naše idealne (Ili ako se ćelije umanje za 54% od optimalne veličine), mi umiremo, bez obzira šta se ostalo dešava u našem telu! Stoga, oboleli od kancera bi trebalo da jedu skoro sve što im je na raspolaganju kako bi održavali unos kalorija na optimalnom nivou.

Osim toga, kancer se ne hrani šećerima, kao što je napisano! Naravno da će se truditi da iskoristi šećer ukoliko mu je dostupan, ali još od studije Adolfa Krebsa, poznato nam je da je zajednički metabolički prenosnik svih energijskih zahteva 6-karbon šećer, što se odnosi na sve ugljene hidrate, ne samo na šećere!

Da li možete izgladnjivati kancer ako izbacite hidrate iz ishrane? Možda, ali pre nego što kancer počne osećati posledice, sve ostalo u telu će prethodno osećati velike posledice tog vašeg poteza. 

5. NUTRITIVNE IZJAVE NA NAMIRNICAMA SU UVEK TAČNE

Danas vlada histerija o genetski modifikovanoj hrani. Mnogi potrošači provedu najviše vremena čitajući nutritivne izjave na nalepnicama proizvoda koje bi kupili, što je svakako dobro. Ali, sve to treba uzeti sa dozom rezerve. Ono što piše na nalepnici ne mora nužno značiti da je i tako bilo.

Ako na nalepnici piše da, na primer, pileće grudi potiču od organskih koki koje su gajene na farmi, ne verujte 100% u to. Istina je uvek negde na sredini.

6. UNOS NUTRIJENATA MORA BITI OPTIMALAN U SVAKOM MOMENTU

Istina je da postoje namirnice koje su dijetetske u smislu da sadrže zdrave nutrijente, potrebne našem telu, a takođe su siromašne kalorijama. Ovim namirnicama možete prevariti vaš apetit i stvoriti osećaj sitosti, uz manji unos kalorija. Takve namirnice su vlaknasto povrće na primer i odlične su u fazi mršavljenja, odnosno postizanja mišićne definicije.

Važno je da ishrana bude raznovrsna, kako biste unosili sve one mikro i makronutrijente koji su potrebni telu, ali vrlo je teško iz više razloga, postizati optimizaciju unosa na dnevnom nivou. To bi značilo da morate unositi veoma mnogo različitih namirnica i u većim količinama, što nužno podiže i ukupan broj unetih kalorija, što opet nije dobro.

Umesto da se opterećujete da na dnevnom nivou unesete optimalne doze proteina, masti, hidrata, vitamina, posmatrajte to na nedeljnom nivou, biće mnogo jednostavnije i manje stresno za vas. 


7. FRUKTOZA JE ZLO

Naše telo preferira glukozu kao izvor energije, ali ipak može bez problema prihvatati i fruktozu takođe. Kada se unese kroz ishranu, fruktoza se šalje u jetru, osim ukoliko vam je energija veoma iscrpljena, a potom se prebacuje u mitohondrije u jetri gde se skladišti ili kao glikogen za kratkoročnu upotrebu ili kao telesna masnoća.

Iako ovaj proces može da se obnavlja, nije dobro za zdravlje jetre i njene funkcije da se održava u dužem vremenskom periodu. Pojedini stručnjaci izjednačavaju fruktozu i alkohol, kada je u pitanju štetnost prema jetri.

Istina je dakle da fruktoza može da se skladišti kao masnoća i da može nauditi jetri, ali ne u toj meri, u kojoj mnogi smatraju i usled čega je zaradila tako negativnu reputaciju. U nastavku sledi studija koja jednostavno ne opravdava ove intenzivne strahove. 

U studiji koja je izvedena u jednoj bolnici u Kanadi, ispitanici su podeljeni u dve grupe koje su unosile isti broj kalorija, jedna je kalorije dobijala iz fruktoze, druga iz drugih izvora hidrata. Na kraju studije, dobijanje na težini bilo je skoro identično u obe grupe.

Pogledajte samo oko sebe: Gojaznost je problem koji postaje sve veći, i pored ove masovne histerije o fruktozi. 

Hajde da još više uđemo u nauku: Najzasićeniji izvor fruktoze jeste kukuruzni sirup, sastoji od 55% fruktoze, dok ostalih 45% otpada na glukozu! Sukroza, ili šećer u vašoj kuhinji predstavlja mešavinu 50% glukoze i 50% fruktoze!

Dakle, ako dnevno unesete 100g kukuruznog sirupa, što je jednako trima konzervama "Coca Cole", vi ćete uneti samo 5g više fruktoze nego glukoze! Tako da, prestanite da se glupirate!

8. ĆURETINA USPAVLJUJE

Istina, ćuretina sadrži triptofan, aminokiselinu koja je prekurzor opuštanja i Horm. koji utiče na poboljšavanje raspoloženja, a to je serotonin. Ćuretina sadrži ovu AK, ali kao što je to slučaj i sa svim ostalim kompletnim proteinskim izvorima. Osim toga, triptofan je velika AK, pa kada pokušava da dođe do našeg mozga, mnogi drugi manji molekuli aminokiselina uspevaju da se probiju pre triptofana i da samim tim umanje njegove šanse za prolaz u mozak. 

S toga postaje jasno da su mogućnosti da vas triptofan iz ćuretine uspava ili oraspoloži vidno veoma male, a priče o tome su preterane. Ono što vas zaista uspavljuje jeste verovatno obilati obrok koji ste pojeli i koji je uzrokovao da se krv slije u stomak radi varenja sve te hrane koju ste uneli, a da ne pominjemo i koju čašicu alkohola koja verovatno ide uz te obilate obroke, pogotovo ukoliko su praznične prilike, kada se ćuretina obično jede u većini domova. 

9. OD REDOVONOG UNOSA SOLI NARUŠAVA SE ZDRAVLJE

Trebalo bi da budete svesni da je našem telu potreban jod. Naše telo koristi jod u procesu sinteze tiroidnih Horm. T3 i T4. ukoliko je prisustvo joda neznatno, možete uzrokovati poremećaje u radu ove veoma važne žlezde. Dodatno, nedostatak joda može otežati vašu tendenciju gubljenja telesne masnoće, može dovoditi do bržeg zamora, depresije, pa čak i do uvećanja mogućnost mutiranja ćelija, tj. kancera. 

Drugi problemi koji su manje ozbiljni jesu suvoća kože i konstipacija.  Ako živite blizu mora, onda je verovatno da je vaš nivo joda u telu optimalan. A, što ste udaljeniji od mora ili okeana, to po pravilu imate manjak joda u organizmu. 

Srećom, davne 1924. godine pametni ljudi su počeli ubacivati jod u so i to nam je omogućilo da regulišemo unos joda na globalnom nivou. Ali, onda su se pojavili prepametni doktori koji savetuju da so treba da se izbaci iz ishrane jer utiče na uvećanje krvnog pritiska i nepravilan rad srca. Ljudi su poslušali, a kao rezultat se javlja opet globalni manjak joda u ljudskom orgainzmu. Kao da smo se opet vratili na početak 20. veka. 

Danas, prema procenama, oko 74% odrasle populacije ima manjak joda u telu. Ono što je potrebno jeste da opet počnete koristiti so u vašoj ishrani, a nemojte misliti da ako ste pojeli presoljen pomfrit da ste zadovoljili potrebe. Restorani često ne koriste jodiziranu so. 

Postarajte se da vaša kuhinja uvek ima pakovanje morske soli i ne izbegavajte da je u razumnoj meri upotrebite u obroku.

Izvor: tnation.com


Comments

Popular posts from this blog

KAKO ODABRATI NAJBOLJI WHEY PROTEIN

SPEMITE VAŠE TRBUŠNJAKE ZA LETO

TENDONITIS - REŠENJA